Det skriver Bergens Tidende.

Knut Arild Hareide var i Stortinget mandag knallhard i sin kritikk av regjeringen til Erna Solberg (H).

– En mindretallsregjering som stiller ultimatum, styrer i realiteten mot en mulig regjeringskrise, sa han med henvising til regjeringspartienes håndtering av den såkalte bilpakken.

Kritisk til oppførselen

I nesten ett år forhandlet de fire partiene uten å bli enige om hvordan avtalen om et grønt skifte skulle følges opp.

LES KOMMENTAR: Gode tider for klimapessimister

– Det er ikke slik budsjettforhandlinger skal drives. Det er ikke slik en mindretallsregjering skal opptre overfor sine samarbeidspartier, sa Hareide.

Sandberg: Frp ville gått ut av regjering hvis bilpakken ble rørt

Han viste også til Frps nestleder Per Sandberg, som i et intervju med Aftenposten sa at det ikke handler om liv og død for Frp å sitte i regjering.

– Vi hadde ikke felt noen tårer hvis dette ikke hadde gått, sa Sandberg.

Betydelig gjennomslag

Hareide sa i Stortinget at «det er et signal vi merker oss.»

– Hvorfor sier du det?

– Fordi Erna på et tidspunkt kan måtte gjøre et valg mellom sentrum og Frp. Da vil jeg si til henne at det er viktig for KrF å sitte i regjering, mens Frp gir et motsatt signal.

Hareide understreker at KrF har fått et betydelig gjennomslag i noen budsjetter.

– I enkelte år har vi hatt større gjennomslag enn da vi selv satt i regjering. Samtidig kan man påvirke en større helhet i politikken om man sitter i regjering, som for eksempel i saker om asyl- og flyktningpolitikk.

– Det hadde vi kunnet påvirke på en helt annen måte.

– Så I hverdagspolitikken ville du hatt mer innvirkning på i en regjering?

– Ja.

Erna må velge

– Du sier nå at statsminister Erna Solberg må velge mellom sentrum og Frp?

– Hun må på et tidspunkt gjøre et valg: Vil hun fortsette med Frp i regjering, eller vil hun tenke at en sentrum-Høyre-regjering er å foretrekke. Det vil i tilfelle være en regjering som kan samarbeide i to retninger og som har større fleksibilitet.

– Derfor er dette et viktig signal fra Frp; vi har ambisjon om å komme i regjering, og peker på en slik regjering, mens det ikke er så viktig for Frp. Det ber jeg Erna om å merke seg også.

Foretrekker opposisjonstilværelse

– Da sier du også at den nåværende konstellasjonen, med sentrum som samarbeidspartier, ikke er aktuell?

– Vi sier hva som er vår primære løsning. Det kommer vi til å jobbe veldig hardt for. Og det mest sannsynlige, hvis det ikke blir en realitet, er at vi blir et opposisjonsparti, sier Knut Arild Hareide.

Han venter samtidig ikke at dette blir avklart nå:

– Jeg vil aldri kreve et svar fra Erna før valget og så lenge hun sitter med Frp i regjering. Men det kan være at hun står overfor et slik valg - etter stortingsvalget neste høst.

Statsminister Erna Solberg svarer ikke direkte på spørsmål om hun har merket seg det samme som Hareide:

Frp ønsker å være med

– Min opplevelse er at Frp ønsker videre regjeringssamarbeid. Og det er mitt inntrykk at alle fire borgerlige partier ønsker at samarbeidet skal fortsette. Gjennom forhandlingene så vi at alle ønsket en løsning.

– Det viktige er å vite hvor smertegrensen går for de ulike partiene, og de har alle ulik smertegrenser. Det viktige er at alle må kunne innkassere seirer og gjøre innrømmelser, sier Erna Solberg.

Kjeftet på Erna

– Du har fått mye kjeft i finansdebatten?

– Nei, ikke i forhold til det jeg er vant til å få i Stortinget, sier hun.

Opposisjonen hamret imidlertid løs på både Solberg og samarbeidspartiene. Gjengangeren var nettopp ultimatumet om bilpakken og de langdryge forhandlingene.

– Det var et svært lite klokt ultimatum, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre og la til at det ikke er slik man styrer et land, mens Sv-leder Audun Lysbakken mente at resultatet ble «et grått budsjett, dekket med grønnmaling.»