Siden 2000 er det blitt 12.000 færre melkebruk her i landet. Det betyr at tre norske melkebruk har avviklet driften hver dag de siste tolv årene, viser tall fra Statens landbruksforvaltning, skriver Nationen.

- Nedleggelsene er alarmerende, og tallene stemmer godt med inntrykket vi får når vi snakker med bønder rundt i landet. Hovedårsaken til at så mange slutter er dårlig inntekt og for dårlige velferdsordninger i form av ferie og fritid, sier leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg.

- En bærebjelke

Hun beskriver melkebrukene som en bærebjelke i norsk landbruk, og understreker at alle gode krefter nå må settes inn for å snu utviklingen. Ifølge Furuberg må både melkeprisen til bonden og tilskuddene opp.

- Tollgrepet som regjeringen gjennomfører vil hjelpe, men det må slå ut i bedre jordbruksoppgjør. De siste jordbruksoppgjørene har vært for dårlige, mener hun.

Lav lønnsomhet

Selv om flere melkebønder legger inn årene i nabolandene våre, er takten i nedleggelsene også her til lands høy i internasjonal sammenheng, ifølge forsker Ola Flaten ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning.

– Lav lønnsomhet sammen med nye, kostbare krav og tilgang til langt bedre betalt arbeid gjør at nedleggingstakten er høy. Det er arbeidskrevende å produsere, og Norge er et høykostnadsland, påpeker han.