– Verden er blitt farligere, sa Nato-sjefen da han talte til NHOs årskonferanse torsdag.

– Det har dere hørt meg snakke om mange ganger før, men nå mener jeg det ikke kan være noe tvil om nødvendigheten av å investere i sikkerhet. Vi trenger mer soldater, utstyr og ammunisjon. Og det koster penger, sa Stoltenberg.

– Om Putin vinner, er det farlig for oss alle

På spørsmål fra NTB om dette betyr at den norske regjeringen bør øke forsvarsbudsjettet enda mer, er Stoltenbergs korte svar: «Ja».

– Norge har som andre Nato-land økt sine forsvarsinvesteringer, og det er bra. Men vi må alle gjøre mer, slår han fast.

– Både når det gjelder å styrke vårt eget forsvar, og når det gjelder å støtte Ukraina. Det er lett å forstå at det er fristende å bruke mer penger på helse og skole. Og de fleste Nato-landene bygget jo ned sitt forsvar etter den kalde krigen. Men nå må vi dessverre bygge opp forsvaret igjen, utdyper han.

Overfor en fullsatt sal i Oslo Spektrum gjentok Stoltenberg budskapet om at dersom Russland vinner i Ukraina, er det farlig for oss alle.

– Det vil være en beskjed til andre militære ledere at om de bruker militær makt, oppnår de det de vil, sa han.

Ingen overraskelse

Vladimir Putins invasjon av Ukraina kom ikke som noen overraskelse, og Nato var forberedt, hevdet Stoltenberg. Han påpeker at de raskt utplasserte styrker i øst.

– Det gjorde vi ikke for å provosere fram en konflikt med Russland, men for å forhindre at krigen i Ukraina ble noe verre: En storkrig mellom Russland og Europa i Nato, sa han.

– Et sterkt forsvar trygger freden, mener Nato-sjefen.

Advarer mot Kina

Samtidig trekker han fram at både land og bedrifter må bli mye mer varsomme når det gjelder handel med autoritære regimer framover.

At Europa gjorde seg avhengig av russisk gass, viser med all tydelighet hvilken risiko dette innebærer, mener Stoltenberg.

– Butikk er også politikk, sier han og advarer mot å gjøre samme tabbe overfor Kina.

For på samme måte som krig er for alvorlig til å overlates til generalene, er næringsvirksomhet for alvorlig til å overlates til næringslivsledere, mener Natos generalsekretær.

– Vi må ikke overføre teknologi som igjen kan brukes mot oss. Vi skal ikke slutte å handle med Kina, men vi må gjøre det på en måte som ikke truer vår sikkerhet. Kortsiktige økonomiske interesser kan ikke settes foran grunnleggende nasjonale interesser, sier han.