Oslo:  – Det er en lite klok strategi, både for å få ned klimautslippene og dersom en mindretallsregjering skal få flertall for sitt budsjett, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Regjeringspartienes ultimatum har vært hemmende og skapt svak fremdrift i forhandlingene, mener KrFs partileder Knut Arild Hareide.

– Mangel på fremdrift har naturlig nok regjeringspartiene størst ansvar for når de har stilt ultimative krav. Det er aldri klokt av en mindretallsregjering, sier han.

Bilpakken er den store nøtten i forhandlingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF. Torsdag kom bekreftelsen på at samtalene blir flyttet fra finanspolitikerne og opp til de parlamentariske lederne, som trolig møtes fredag.

Fristen for å komme fram til en enighet er fortsatt søndag kveld klokken 18.

Hvis samtalene bryter helt sammen, kan budsjettprosessen i verste falle ende med regjeringskrise.

På kollisjonskurs

Den omstridte bilpakken består av høyere bensin- og dieselavgift, økt pendlerfradrag, bompengekutt og redusert årsavgift for fossilbiler.

Forutsetningen for fjorårets budsjettavtale var et løfte for 2017-budsjettet om at det skulle føre til utslippskutt, ifølge Grande.

– Regjeringen har hittil møtt Stortinget med et ultimatum på en fossil bilpakke som fører til det motsatte, sier hun.

I likhet med KrF krever Venstre at drivstoffavgiftene økes ytterligere, men for Frp er dette helt uaktuelt. Partiet føler det allerede har strukket seg langt i pakken som ligger inne i budsjettet, og har kategorisk avvist at det blir aktuelt å endre den i forhandlingene.

Heller ikke i det tredje og hittil siste tilbudet samarbeidspartiene fikk overlevert torsdag, var bilpakken endret.

– Store utfordringer

Nå skal Grande og Hareide forhandle med de parlamentariske lederne Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) i et forsøk på å løse flokene.

Dersom heller ikke dette grepet skulle føre fram, er NTB kjent med at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) trolig selv vil engasjere seg direkte i forhandlingene lørdag.

Fra regjeringspartiene blir det hevdet at det siste tilbudet går et godt stykke på veien mot å etterkomme KrFs krav, men dette blir avvist fra KrF-hold.

– Selv om skissen er bedre, er det store utfordringer både på skole og distrikt, for å nevne noe, sier Hareide.

Det har vært spekulert på om regjeringen kan komme til å inngå en budsjettavtale med bare KrF, men Hareide understreker at det hele tiden har vært hensikten å få med alle de fire partiene på en avtale.

– Det målet har vi ikke gått bort fra, forklarer han.