Og hva kan vel passe bedre enn kinesiske steamed buns?

I en tid da gatemat blir mer og mer populært, også blant de mest kvalitetsbevisste, ser vi gjerne langt vestover eller enda lenger østover. For det er ikke blant burgere og kebab at den store fornyelsen og kvalitetsøkningen innen gatemat foregår, men i Latin-Amerika og Sørøst-Asia.

En herlig, og stadig hippere, håndmat er steamed buns, særdeles luftige brød med form som taco-lefser eller pitabrød, men altså veldig mye mykere. Og du kan bake det selv. Helst skal du nok bruke mel spesielt tiltenkt oppgaven som sikkert finnes på østasiatiske innvandrerbutikker, men det går helt greit med vanlig hvetemel.

Det er to ting som er spesielt viktig når du selv baker buns. For det første må de heve skikkelig, i flere omganger, og som du ser, inneholder deigen både gjær, bakepulver og natron. Og det andre er stekeprosessen – eller forresten – dampeprosessen.

En dampstekeovn er perfekt for dette. Det har fortsatt de færreste, en bambuskoker er et langt rimeligere alternativ, men rommer jo ikke like mye. Det vil også funke å bake buns på svak varme over vannbad i en vanlig stekeovn.

Godt kjøtt med tradisjonelt asiatisk/kinesisk tilbehør, med hoisinsaus som en sentral ingrediens, vil utgjøre et lett og vennlig måltid som vil være populært til alle aldersgrupper.