USA fikk sølvmedaljen, mens bronse gikk til Sverige.

Johannessen arbeider til daglig på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune i Hordaland. Den 29 år gamle kokken fikk bronse i Europa-mesterskapet i Stockholm i mai i fjor. I Lyon kjempet han mot kokker fra 23 andre land om å bli kåret til verdens beste.

Etter at vinneren var kunngjort, ble den norske nasjonalsangen spilt i salen, som var full av store norske flagg.

Regionalt preg

I finalen hadde Johannessen 5 timer og 32 minutter på seg på å tilberede en kjøttrett og en fiskerett. Det var bestemt på forhånd at hovedingrediensene skulle være perlehøns og ørret, og til fiskeretten var det begrenset hvilke grønnsaker han fikk velge blant.

Som vanlig ble det gitt karakter for smak og presentasjon. Om kjøttretten het det dessuten at kandidatene skulle «uttrykke sin regionale matkultur», og at den ville bli gitt karakter for dette.

Det ble også utdelt spesialpriser for beste fiskerett og beste kjøttrett. Disse gikk til henholdsvis Japan og Finland. Prisen for beste assistent gikk også til Finland.

Annet forsøk

Ørjan Johannessens reise til Bocuse d'Or startet med at han vant Årets Kokk 2011 i Norge. Han ble dermed kvalifisert til å representere Norge i Bocuse d'Or Europe i 2012. Der vant han overlegent.

I verdensmesterskapet i Lyon i 2013 gikk det derimot ikke helt som forventet, og Johannessen kom den gang på en skuffende 5. plass.

Hovedfinalen i Bocuse d'Or har vært arrangert annethvert år siden 1987. Norge har deltatt ti ganger og vunnet fire gull, to sølv og to bronse.

Tidligere norske gullvinnere er Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003) og Geir Skeie.