Fine rammer: Mens det er full bordsetting inne, venter nye gjester ute i vårsola på gårdsplassen til Kvilhaugen gård. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN

Forretter skal ut til det ene selskapet, mens det andre spør etter kakene på kjølerommet.

Noen kommer, andre går. På den solfylte gårdsplassen blandes gjestene, det summer i både «Velkommen» og «Takk for oss». Det gratuleres, klemmes og fotograferes.

– Vi kan ha 32 konfirmasjoner på ei helg, så det er ikke helt fullt, sier daglig leder ved Kvilhaugen gård, Audi Førde. Men det er ikke langt unna.

Lørdag var det elleve konfirmasjonsselskap øverst i Blussuvollsbakken. Mai, norske flagg, sol som skinner gjennom hvite bobleskyer, bunadskledde gjester og elleve hovedpersoner. Stolte, forventningsfulle og kanskje litt nervøse også.

Fint å samles

Det er blant annet dresskledde Bendik Rødli sin tur til å være hovedperson i dag. I spisestua i hovedhuset, sittende ved den ene kortenden av bordet. På begge langsidene sitter 23 gjester for å hylle konfirmanten.

–Det var helt fantastisk, sier Bendik om den borgerlige konfirmasjonsseremonien som nettopp er over i Olavshallen. Lillesøster har fått på seg festdrakt og tripper rundt og leter etter bordkortet sitt. Mamma Anne Marit Melting kommer med blomster, bestemor Janne Rødli med kake.

–Det er herlig å kunne samle hele familien, det er ikke så ofte det skjer. Det er mange tilreisende også, sier Bendik som har gledet seg lenge til å kunne by gjestene sine på sitrusgravet laks til forrett, indrefilet av okse til hovedrett og pannacotta til dessert.

–Det er jo bare én dag i livet mitt jeg får oppleve dette. Jeg fikk bestemme menyen selv og etterpå er det kaker, smiler Bendik. Gavebordet blir nok også fylt opp, men det er ikke det viktigste, synes konfirmanten. Ikke når sola skinner og familien er samlet.

Raskt sceneskifte

På en vanlig konfirmasjonsdag på Kvilhaugen gård er det to bordsettinger. De første har middag i ettiden, før de siste går til bords klokka fire. Noen drar hjem for kaffe og kaker, noen tar kakene på gården.

–Det er travlest mellom bordsettingene. Da river vi av dukene og kanskje må vi flytte om på bordene. Så er det å legge på nye duker og dekke på igjen. Det er hektisk, men fantastisk. Jeg liker at det er travelt, sier Førde. Imellom lørdagens bordsettinger tar hun seg tid i et par minutter til å nyte våren og stunden.

–Se, det er blå himmel, knopper på trærne og unge konfirmanter som kanskje har sin aller største dag. Det er jo helt magisk, smiler Førde før hun må skynde seg inn på kjøkkenet igjen. Et selskap på 22 venter på blomkålsuppe.

Kjøkkensjef Kristian Meland og soussjef Simon Brewer fyller suppeskålene, mens det holdes tale i et av de fire middagsselskapene som nettopp begynte. En servitør gir beskjed om at talen er ferdig.

–Yes, da går vi, sier Førde og suppeskålene forsvinner hurtig ut av kjøkkenet. Tre og tre omgangen.

–Jeg har jobber her i tolv år, og på det meste har jeg opplevd å lage mat til 18 konfirmasjoner på en dag. Men det går fint, det må bare planlegges, sier kjøkkensjef Meland. Etter at blomkålsuppen er servert i bygningen som heter stallen, bytter han kjøkken til det som ligger i hovedhuset. I anretningskjøkkenet der skal indrefilet legges opp. Bendik og gjestene venter på hovedretten.

Lokale gjester

Det er tre kokker og sju servitører på jobb. De elleve konfirmasjonsselskapene har i snitt 25 gjester hver. Alle skal serveres og det skal ryddes mellom rettene. Det er travelt, men alle går med rolige skritt og ingen roper. Førde tar seg tid til å snakke med gjestene og gi gratulasjonsklemmer til konfirmantene.

–Mange av dem som bruker Kvilhaugen gård bor i lokalområdet og bruker oss både til hverdags og fest. Mange har både dåpen, konfirmasjonen og bryllupet sitt her. Jeg kjenner mange av familiene som har konfirmasjon her i helga, sier Førde.

Dessertfatene er i ferd med å bli tomme og talene er holdt.

–Jeg må innrømme at det er godt å gjøre dette etter en lang dag, sier servitør Joachim Elvemo. Med en penn setter han kryss over selskapene som er holdt. Dette var lørdagsettermiddagen, og søndag ble enda travlere med 17 konfirmasjoner.

Mens konfirmant Bendik ennå sitter til bords, kommer en ny familie inn på gårdsplassen med blomster, bordpynt og bordkort. Men de har ennå ikke fått på seg finklærne.

–Vi skal ha konfirmasjon her i morgen, sier far Helge Evenrud. 23 gjester, mange av dem tilreisende fra Oslo.

Om han hadde alt klart?

–Ja, jeg må bare finpusse litt på talen. Det får jeg bruke lørdagskvelden på.

Snart klart for middag: Audi Førde (til venstre) tar i mot blomster og kaker til Bendik Rødli sin konfirmasjon. Konfirmantens mor Anne Marit Melting til høyre og bestemor Janne Rødli i midten. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Mye å holde styr på: Mens lørdagens gjster spiser kommer søndagens gjester med kaker og bordpynt. Daglig leder på Kvilhaugen gård Audi Førde (til venstre) tar imot far Helge Evenrud, mor Tone Kvamstad Evenrud og bestemor Anita Kvamstad. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN