– Egentlig skulle vi startet med planleggingsdag på onsdag. Så vi er litt tidlig ute. Men streikeviljen er stor, sier Svardal og Uleberg som er lærere ved Charlottenlund videregående skole.

De dropper gjerne to dager med avspasering for å fronte lærerkonflikten. I dag var de på plass utenfor skolen klokken 8, med kaffe på termosen og medbrakte hagestoler. Charlottenlund er en av fire videregående skoler i Trøndelag hvor Utdanningsforbundets medlemmer er tatt ut i streik. I alt 104 lærere streiker ved skolen, og det er over halvparten av de ansatte.

– Vi ønsker å få tid til å gjøre jobben vår. Vi er ikke så glad i å sitte her i gule vester, men noen ganger må vi gjøre det, sier Uleberg.

600 i streik

I tillegg til Charlottenlund er lærere ved Trondheim katedralskole, Strinda og Melhus videregående skoler tatt ut i streik. Også ved Markaplassen, Charlottenlund, Rosenborg og Blussuvoll ungdomsskoler samt Enhet for voksenopplæring er det nå streik blant Utdanningsforbundets medlemmer.

– Rundt 600 lærere i Sør-Trøndelag er nå i streik, sier Lisbeth Strickert, leder i Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag.

Hun sier at det ikke har vært noe problem å få lærere til å ta streikevakter, selv om enkelte fortsatt har avspasering til gode.

– Medlemmene våre har gitt et tydelig signal i uravstemmingen om at de ikke ønsker denne avtalen. Streikeviljen er større enn noen gang, sier Strickert.

Sterkt signal

Uleberg som er nestleder i Utdanningsforbundet ved Charlottenlund, mener streiken er viktig:

– Det virker nesten som om KS ikke stoler på oss lenger når de vil innføre en arbeidsavtale som blir mer og mer rigid. Vi har en kjernetid på skolen, og det vil vi ha. Men en liten del av arbeidstiden ønsker vi å disponere litt friere. Vi har høy utdanning og stor kompetanse, og da må KS stole på at vi gjør jobben vår. Dette er det verdt å streike for, sier Uleberg.

Hvis streiken fortsetter, vil det bli et svært begrenset skoletilbud for elevene. Alle elevene skal imidlertid møte som vanlig til første skoledag ved Charlottenlund.

– Vi ønsker å gi elevene en følelse av å høre til på skolen. Vi vil gi undervisning så langt vi får til, men det vil bli en del hull i timeplanen, sier rektor Nina Hoseth.

Hun tror imidlertid på en løsning i løpet av uka. Det gjør også Uleberg og Svardal.

– Jeg tror ikke den nye regjeringen vil risikere en storkonflikt. Alle lærerorganisasjonene er nå ute i konflikt, og det er et ganske sterkt signal. Det virker som KS nå er litt på glid. Det beste er at vi får en fornuftig avtale før skolestart, sier Uleberg.

Riksmekleren har innkalt alle parter til et møte mandag ettermiddag kl. 16. Fylkesleder Strickert er svært usikker på hva som kan komme ut av det møtet. Hun tør ikke håpe på at streiken er over før skolene starter i neste uke.

– Det er et håp om at KS har tatt innover seg og kommer med en variant i forhold til tilbud. Hvis det ikke skjer, vil konflikten fortsette, sier Strickert.

- Vi vil gi undervisning så langt vi får til, men det vil bli en del hull i timeplanen, sier rektor Nina Hoseth. Foto: Glen Musk