- Vi mener at vilkårene for varetekt ikke lenger er til stede. Derfor ble hun løslatt med meldeplikt og bevegelsesrestriksjoner. Dette fordi vi vil vite hvor hun er, sier politiadvokat Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt.

Han legger til siktelsen mot moren er opprettholdt og at hun fremover må oppholde seg i hjemkommunen i Namdalen.

Mener barnet falt ut av seng

Det var natt til mandag 26. juni at helsepersonell rykket ut til boligen til moren etter at hennes tre år gammel datter var blitt skadd.

Politiadvokat Amund Sand (t.h.) opplyser at sakkyndigrapportene i forbindelse med barnedødsfallet nok en gang er utsatt. Her er politiadvokaten sammen med lensmann og driftsenhetsleder i Namsos og Fosnes, Svenn Ingar Viken.

I over to døgn lå barnet i koma med kritiske hodeskader før hun døde på St. Olavs hospital den påfølgende onsdagen. Den døde jentas mor i 20-årene og stefar i 30-årene er begge siktet for å ha utøvd dødelig vold mot jenta. Dette nekter de for, og hevder at barnet pådro seg skadene da hun falt ut av en barneseng. De har begge sittet varetektsfengslet siden slutten av juni - inntil mandag. Da ble altså den siktede moren løslatt av politiet før varetektstidens utløp.

- Etterforskningen av saken fortsetter. Det har ikke kommet opplysninger som svekker mistanken mot de siktede, sier Sand.

Ville avhøre barn

Advokat Torfinn Svanem, som forsvarer moren, beskriver den lange varetektsperioden som en katastrofe for sin klient.

- Det er ganske unikt å sitte så lenge i varetekt. Vi har i mange måneder ment at det ikke foreligger bevisforspillelse i saken. Vi ble hørt to ganger av tingretten, men dette ble overprøvd av lagmannsretten begge ganger dessverre, sier han.

Ingen andre familiemedlemmer, slektninger eller venner av den voldssiktede moren i 20-årene deltok i begravelsen av den treårige jenta i juli. Bare to sivilkledde politifolk, en tolk og en representant for begravelsesbyrået Svanholm var til stede under seremonien.

Siden moren ble varetektsfengslet 29. juni, har hun både begravd sin datter og født et barn. Hun skal også ha betydelige helseproblemer både fysisk og psykisk, ifølge rettsdokumentene. Det var derfor under tvil at Inntrøndelag tingrett besluttet å forlenge varetektsperioden til moren i midten av oktober.

Dommeren fant imidlertid at det forelå bevisforspillelsesfare knyttet til hennes to eldste barn i barneskolealder. Politiet opplyste i forbindelse med fengslingsmøtet at de trengte nye tilrettelagte avhør av disse to. Dommeren konkluderte deretter med at det fortsatt var fare for at moren ville kunne påvirke barna forut for avhørene, selv om de er under barnevernets omsorg.

Politiadvokat Sand opplyser at politiet nå har besluttet at de ikke skal gjennomføre flere avhør.

- Det har vært flere avhør av barna, og det er fremdeles ting vi føler at vi ikke har fått svar på. Men slik situasjonen er nå, ligger det ikke til rette for at det skal tas nye avhør av dem.

Utsatte frister

Et annet moment tingretten brukte som begrunnelse for videre fengsling i oktober, var de ventede sakkyndigrapportene i saken. Det ble i sommer oppnevnt to sakkyndige med kompetanse på barnemedisin og skader på barn i forbindelse med etterforskningen. Rapportene deres skulle egentlig være klare i slutten av september, men ble deretter utsatt til 6. november.

- Det er nå utsikter til at vi får den første rapporten 24. november, sier Sand, og forklarer at den andre rapporten vil komme etter dette, fordi den sakkyndige baserer sitt arbeid på den første sakkyndigrapporten.

Innholdene i rapportene blir svært viktig for politiet, og vil avgjøre det videre etterforskningsarbeidet. De sakkyndige er i sitt mandat bedt om å uttale seg om sammenhengen mellom påviste skader og jentas død.

Har vært i ni politiavhør

- De er også bedt om å si noe om en del andre omstendigheter rundt de påførte skadene - for eksempel hvilken kraft som må til for å få disse skadene, og hvordan det har skjedd rent medisinsk, sier Sand.

I Sør-Trøndelag tingretts første fengslingskjennelse mot moren, ble det referert til en foreløpig legeerklæring som sa at jentas skade høyst sannsynlig skyldtes «ytre traume av stor kraft med akselerasjon og deselerasjon av hodet med avrivning av brovenene i hodet». Rapporten sa videre at filleristing av et barn gi denne typen skader, men også skade hvor hodet blir slått mot et hardt underlag, ifølge rettsdokumentet.

Advokat Torfinn Svanem er forsvareren til den voldssiktede moren. Hun ble løslatt mandag.

Ifølge forsvarer Svanem, fastholder imidlertid moren at datteren falt ut av barnesenga og skadet seg. Adresseavisen har tidligere også skrevet om morens opplysninger om at datteren – før hun kom til landet – falt ned fra en balkong i hjemlandet.

- Hun har avgitt ni politiforklaringer og har svart på alle spørsmål, sier Svanem, og opplyser at den siktede morens barn fortsatt er i barnevernets omsorg - også babyen.

- Hatt det tøft

Selv om politiet nå har løslatt moren, vil de ikke løslate den siktede stefaren inntil videre.

- Det er en litt annen problemstilling for ham, på grunn av hans tilknytning til Norge, sier Sand, og legger til at politiet i fengslingsmøter har vist til unndragelsesfaren i saken. Om han vil begjære stefaren fengslet i en ny periode når varetektsperioden utløper, har ikke politiadvokaten tatt stilling til.

Mannen har ikke norsk statsborgerskap og ikke lovlig opphold i landet, men har søkt familiegjenforening, går det frem av rettsdokumenter.

Anders Kjøren, som forsvarer den siktede mannen, mener at når moren nå er løslatt, må også stefaren slippes fri.

- Jeg klarer ikke å se forskjellen. Min klient har gjentatte ganger krevd løslatelse, men ikke blitt hørt. Han har hatt det tøft i varetekt, sier forsvareren, som på bakgrunnen av utviklingen i saken nå ber påtalemyndigheten revurdere fengslingen av mannen.