- Vi er selvfølgelig skuffet over dette, sier Tommy Dahle.

Som 1297 andre, søkte Dahle, Mats Monsen og Tea Kristine Broholm om voldsoffererstatning etter det de opplevde 22. juli 2011. Det fikk de ikke. Derfor saksøkte de staten ved Erstatningsnemnda. Saken gikk i Sør-Trøndelag tingrett i slutten av mai.

Forberedt på tap

De tre ungdommene fra Trøndelag søkte om erstatning på mellom 100 000 og 150 000 kroner. Sør-Trøndelag tingrett har nå besluttet at de ikke skal tilkjennes det, melder TV 2.

- Jeg var forberedt på at dette kunne bli resultatet. Jeg måtte være sikker på å håndtere et tap før jeg gikk i retten. Jeg hadde ikke valgt å saksøke hvis jeg ikke tålte det, sier Dahle.

- Ikke skadelidte

De tre vennene fra Trondheim deltok på AUF-leiren på Utøya i 2011. 22. juli reiste trioen til Oslo for å hente T-skjorter på oppdrag fra AUF. På returen kom de tre minutter for sent til ferja til Utøya, som massemorder Anders Behring Breivik var om bord i. Kort tid etter at ferja ankom øya, begynte skytingen. Dahle, Monsen og Broholm hørte skuddene og tok imot sine egne som kom seg til fastlandet.

Ungdommene har forklart at de opplevde selv å være i livsfare. Alle sliter fortsatt med psykiske skader.

Sør-Trøndelag tingrett grunngir i kjennelsen at erstatning er ment for dem som er direkte rammet. De tre er dermed ikke å anse som skadelidte i lovens forstand.

Ingen som befant seg på landsiden, har fått medhold i krav om erstatning.

Vurderer anke

- Kan det bli aktuelt å anke?

- Hvis vår advokat anbefaler det og ser at det er mulighet for å vinne frem i en høyere rettsinstans, og hvis jeg får fri rettshjelp - da vil jeg anke, sier Dahle.

Advokat Tore Høyer, som representerer de tre ungdommene, sa følgende om klientene under innledningsforedraget sitt i retten:

- De har ikke fått anerkjennelse for sine opplevelser. Det de derimot har fått er psykiske problemer i ettertid.

Advokat Adele Matheson Mestad ved Regjeringsadvokaten la ned påstand om at staten frifinnes og ikke skal betale oppreisning.

- Det er viktig å påpeke at dette er rent rettslig spørsmål. Det sier ikke noe om at dere ikke har rett til å føle dere krenket og dypt berørt. Dere eier deres egen sorg og opplevelser. Staten har den dypeste forståelse og medfølelse for deres opplevelser. Ingen burde oppleve det dere opplevde. Dette er rent teknisk jus, sa Mestad under sitt innledningsforedrag.