– Det var ubeskrivelig.

Per Martin Marum blir varm i stemmen. Han tenker tilbake på en leteaksjon etter et lite barn i skogene rundt Elverum i 1984. Store letemannskaper var utkalt og gikk manngard i et stort område. Natta var kommet og det så ikke lyst ut. Da fikk Marum, som var jourhavende, en melding på radioen: En av de frivillige, en døvstum mann, hadde funnet barnet sovende innunder et grantre og kom bærende på henne.

– Jeg fulgte mannen med barnet i armene inn i hjemmet hvor storfamilien satt og gråt og var engstelige. Han kunne verken høre eller snakke, men det var åpenbart for meg at han skulle få lov til å bære barnet helt frem. Gleden i stua var ubeskrivelig, forteller han og oppsummerer.

– Politilivet har vært veldig givende, med mange gledelige opplevelser.

Gjennomtenkt

Men Marum har også opplevd storm. Han kom fra Tromsø til Trondheim som politimester i 1994 og ga seg i slutten av 2007. Han fikk i løpet av årene flere krevende saker, blant annet Baidoo-saken og den tragiske Obiora-saken hvor trondheimspolitiet ble anklaget for rasisme og grumsete holdninger. Marum opplevde kritikk både internt og eksternt, og et stort medietrykk.

– En kommer ikke bort fra at det er en belastning når det står på. Samtidig er det en spennende utfordring å stå frem og ha en holdning til problemstillingene, selv om det er tragiske hendelser og krevende oppgaver. Og er du en tydelig sjef må du avfinne deg med at noen er enige og noen er uenige. Det hører med til rollen, sier 75-åringen.

– Er det noe du angrer på i ettertid?

– Det vil alltid være avgjørelser som du i ettertid kunne tenke deg å ha gjort annerledes. Men utgangspunktet er det at man har begrenset med tid, og som sjef må man ta en avgjørelse der og da. Det viktigste er at beslutningen er gjennomtenkt ut fra tiden du har til rådighet.

Viktig nærhet

Samtidig har Marum fått ros for arbeidet som førte frem til at Sør-Trøndelag politidistrikt i 2005 sto bak oppklaringen av Norges første menneskehandelsak. Det ble også lagt merke til at politiet viste seg tøffere mot det kriminelle mc-miljøet, og han gjorde seg bemerket for å åpne etaten mot resten av samfunnet gjennom dialog og møter. En fanesak for jubilanten gjennom hele hans virke har vært kriminalitetsforebyggende arbeid, spesielt rettet mot barn og ungdom.

Og han har fortsatt meninger om virksomheten han har brukt store deler av livet på. Den varslede politireformen, som blant annet innebærer at politidistriktene i Nord- og Sør-Trøndelag skal slås sammen, er han skeptisk til.

– Man kan nok høste en del økte gevinster og kanskje også noen etterforskningsmessige gevinster. Men jeg er engstelig for at de store politidistriktene som nå planlegges vil øke avstand mellom publikum og politi. Nærheten mellom politi og publikum er veldig viktig for at signaler fra publikum skal nå frem til politiet. Hvis du ser på Baader-Meinhof og andre terroristgrupper så har de etablert seg i lokalsamfunnet forut for angrepet. Det at publikum varsler en kjent politimann om at her er det noe nytt og mistenkelig vil kunne avstedkomme politiets etterforskning og forebyggende tiltak. Vi så det også på han som sprengte regjeringskvartalet. Han hadde etablert seg i et lokalsamfunn som ny person uten å bli oppdaget. Han var for dyktig for politiet. Men det er ikke sikkert det skulle mye til før en nysgjerrig nabo hadde varslet om at her er noe som er muffens, sier Marum og minnes da han var konstituert politimester i Romsdal

– Den gangen måtte en lensmannsbetjent søke om tillatelse til å bo utenfor lensmannsdistriktet, nettopp med tanke på at han skulle være disponibel i nødvendige tilfeller, sier Marum.

Politismil på 17. mai

– Hva han syns du om den midlertidige generelle bevæpning som er innført nå?

– Jeg er 50 prosent mot og 50 prosent for. Jeg liker det ikke, og enhver tilårskommen politimannen synes det er en trist utvikling, men jeg forstår også argumentene for å gjøre det. Jeg er engstelig for at det blir en permanent ordning, det er bare å lure publikum å si at det er midlertidig. Nå er jo politimenn tungt utstyrt allerede, men det er klart det gjør noe med politimannen og publikum at politiet er bevæpnet. Men det er kanskje en pris vi må betale for å få et sikrere samfunn, sier Marum og kommer med en oppfordring til de som skal til Trondheim sentrum 17. mai, hvor barnetoget i år skal overvåkes av bevæpnede politifolk.

– Jeg synes folk skal se på smilet til politimannen og ikke la seg affisere av våpenet. Jeg er sikker på at folk får se en masse smilende, flotte politifolk ute i gatene, sier Marum, som selv har brukt pensjonisttilværelsen til å dyrke våpeninteressen.

Han markerer seg fremdeles som en habil skytter og innehar norgesrekorder i pistol, aldersbestemt klasse.

– Det er god trening for konsentrasjonsevnen, den svekkes med årene, sier Marum som daglig er på tur med sine to engelsksettere.