Stor etterspørsel etter boliger og endringer i den opprinnelige byggeplanen er årsaken til at Nedre Elvehavn ser annerledes ut enn først tenkt.

- I utgangspunktet var det planlagt kontor og handel der de første boligene kom i Dokkgata og Verftsbrua skulle gå over til Royal Garden. Men behovene endrer seg over tid, og det ble nok til slutt flere boliger og butikker enn planlagt i utgangspunktet, sier Tefre som er sivilarkitekt ved Byplankontoret i Trondheim kommune.

LES PÅ PLUSS: Tones leilighet har steget åtte millioner i verdi

-Det er nettopp fleksibiliteten i utbyggingsplanen til Nedre Elvehavn som er nøkkelen til å bydelen fungerer så bra i dag. Samtidig har man i stor grad beholdt gangforbindelser og offentlige byrom fra den opprinnelige planen gjennom hele prosessen, understreker han.

Adresseavisens Oppdraget skal finne ut hva Trondheim kan lære når nye deler av sentrum nå skal utvikles.

Les også: Fire trondhjemmere forteller hva de synes er best og verst med sentrum

Verftsbrua avgjørende

Tefre mener Verftsbrua har vært avgjørende for bydelen.

- Området har en veldig god balanse mellom boliger, butikker og rekreasjonsområder. Brua gjorde Nedre Elvehavn til et tilskudd til midtbyen.

Han trekker frem at TMV-festivalene og Trøndelag teaters midlertidige lokale på Nedre Elvehavn tidlig på 90-tallet viste potensialet til bydelen.

- Byutvikling tar tid og det er prøving og feiling på hva som fungerer. Det har vi jo sett på Solsiden også. De aller fleste utestedene der har jo endret seg minst én gang opp gjennom årene, og det er først de siste årene at man har fått til stabil drift.

LES PÅ PLUSS: - Ikke angret én dag på at vi flyttet til Nedre Elvehavn

Tefre er involvert i utviklingen av Nyhavna.

- Vi vil se de samme prosessene på Brattøra og på Nyhavna i årene som kommer. Det kan være tøft og vanskelig å være den første som etablerer en resturant eller bygger boliger i et område som ikke har det fra før. Men med årene vil flere komme etter.

Les også: - Brattøra er en fiasko (pluss)

Les også: Alle elsker Bakklandet, ingen liker Brattøra (pluss)

- Grått og trist

Sivilarkitekten trekker frem to områder på Nedre Elvehavn som ikke fungerer optimalt i dag.

- TMV-odden skulle i utgangspunktet være et sted for allmennheten, men vi endte opp med et digert kontorbygg som ble bygget for langt ut i elva. Det gir ikke innbyggerne noe tilbake. For å bøte på skadene har det heldigvis nå blitt restauranter i første etasje, sier Tefre.

Han trekker også frem utfordringer med Dyre Halses gate.

- I gata ut mot jernbanen er bebyggelsen ganske grå og trist. Det er ikke en aktiv fasade.

Da bygningene i gata ble planlagt, prøvde Tefre å foreslå åpne studioleiligheter i første etasje som både kunne brukes som leiligheter og næringsdrift.

- Men utbyggerne ville utnytte kvadratmetrene bedre og resultatet har blitt en del dårlige og mørke leiligheter i sokkeletasjen, sier han.