- Streiken slo ganske hardt ut, men det er faktisk noen lyspunkt likevel. Blant annet hadde de som ikke ble berørt av streiken flere besøkende i år enn i fjor, sier reiselivsdirektør i Visit Trondheim, Stig Hillestad til Adresseavisen.

Flere hoteller stengt i fire uker

I mai ble nærmere 3500 hotell- og restaurantansatte i Norge tatt ut i streik. Streiken kom som følge av at arbeidsgiverorganisasjonen NHO Reiseliv og arbeidstakerorganisasjonen Fellesforbundet ikke kom til enighet i forhandlingene om Riksavtalen.

Hovedstridspunktet var hvorvidt arbeidstakerne skulle ha rett til lokale forhandlinger på den enkelte arbeidsplass. Dette er vanlig i mange andre bransjer, og Fellesforbundet har satt dette som hovedkrav. Arbeidsgiversiden sa på sin side at det ikke var aktuelt å gå med på dette, spesielt i en tid med usikre økonomiske utsikter.

Etter fire uker ble partene enige om en avtale som satte punktum for streiken. Arbeidsgiversiden gikk da med på å innfri kravet om lokal forhandlingsrett, og de ansatte fikk økt lønn.

21 948 færre overnattinger i Sør-Trøndelag

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser nå at hotellstreiken medvirket til en nedgang på seks prosent i antall overnattinger i Norge, sammenlignet med den samme måneden i 2015.

I Sør-Trøndelag var det 21 948 færre overnattinger i mai i år, sammenlignet med den samme måneden i 2015. Cirka halvparten gjelder Trondheim.

- Det vi har tapt kommer vi til å tjene inn igjen

Blant dem som ble hardest rammet av streiken, var Royal Garden (44 ansatte i streik), Scandic Solsiden (27 ansatte i streik), og Nova Hotell, Kurs og Konferanse (17 ansatte i streik). For alle disse betydde streiken at de måtte stenge.

Distriktsdirektør i Scandic Norge, Gry Eriksen, vil ikke angi hvor mye Scandic Solsiden har tapt i kroner og øre, men sier til Adresseavisen at de er glade for at streiken ikke varte i mer enn fire uker.

- Og det er fordi det gikk utover gjestene våre. Men nå koker det i Trondheim og det er så mye å glede seg over, så det vi har tapt kommer vi til å tjene inn igjen. Vi må legge disse ukene bak oss og se fremover, sier Eriksen til Adresseavisen.

Vekst for kurs- og konferansesenter

Stig Hillestad i Visit Trondheim forteller at selv om streiken resulterte i mange færre overnattinger, ser de flere lyspunkt for næringa fra første tertial i år.

- Trondheim hadde en vekst på cirka syv prosent i første tertial i år kontra i fjor, streiken spiser opp noe av veksten, men hvis vi tar med juni ser det veldig lovende ut. Når det gjelder overnattinger i Trondheim ligger vi an til en vekst på cirka 3,5 prosent i første halvår i år kontra i fjor, sier han.

Spesielt innenfor kurs og konferansesenter er økningen stor, med en vekst på cirka 12 prosent i første tertial.

- Trondheim gjør det bedre enn resten av landet her, og det er veldig gledelig, sier Hillestad.