Torsdag samles hele kongefamilien, Regjeringen og kirkelederne i Trondheim for å feire kongeparets 25 år på tronen. Da er ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

– Et uvanlig stort arrangement

Politioverbetjent Kjell Bergland er ansvarlig for sikkerheten under arrangementet. Han er til vanlig leder for utrykningsenheten i politiet i Sør-Trøndelag, men under kongefeiringen har han ansvaret for å koordinere livvaktsoppdraget.

– Det er et uvanlig stort arrangement med Regjeringen, toppene i kirken, hele kongefamilien og mange stortingspolitikere, sier han.

Bergland vil ikke oppgi hvor mange politifolk det blir å se i gatene på torsdag, men kan opplyse om at PST, den kongelige politieskorte, beredskapstroppen, helikoptertjenesten og bombegruppen vil bistå det lokale politiet i arbeidet.

Kjell Bergland sjekker at alle med delansvar for kongebesøket har kontroll på utstyr og mannskap. Oppdraget er allerede i gang ettersom kronprinsparet skal delta på en gudstjeneste onsdag ettermiddag i Nidarosdomen. Foto: Stein J. Bjørge

Vil synes minst mulig

Bergland har god kjennskap til VIP-oppdrag ettersom han tidligere jobbet 17 år for PSTs livvaktstjeneste.

– Mitt hovedoppdrag er å sørge for at sikkerheten er god, men at det i minst mulig grad skal påvirke arrangementet. Kongefamilien er her for å treffe folket, sier han.

Rundt 20 personer i politiet har vært med på planleggingen av VIP-besøket. Første planleggingsmøtet var før jul.

Tenker på alt

Politimannen er ikke alene om å legge planer for kongeparets besøk. Gunnhild Hatlevik Skei er fylkesmannen i Sør-Trøndelags egen kongeplanlegger og er overbevist om at hun har den morsomste jobben i fylket akkurat nå.

– Ingen tanker skal være utenkt. Hvis vi har tenkt på alt, så er det lettere å gjøre endringer underveis om ting ikke blir helt som planlagt, sier hun.

Når det ikke er kongelig besøk i fylket jobber hun som personalsjef.

Gunnhild Hatlevik Skei er fylkesmannens dedikerte kongebesøksplanlegger. Her står hun på Ravnkloa i Trondheim der folkefesten skal være klokken 10 til 11 torsdag morgen Foto: Stein J. Bjørge

Startet planlegging av kongebesøk i november

Skei hadde de første planleggingsmøtene for kongebesøket allerede i november.

Hun har ansvaret for stort og smått. Som å sørge for at gatene sperres av og omdirigeres, at gjestelistene er korrekte og at maten kongeparet får servert ikke er den samme som i de andre byene de skal besøke. At samarbeidet mellom politiet, kommunen, kirken og fylkesmannen går så knirkefritt som mulig.

Kristin Andersskog (21) er til vanlig ingeniørstudent, men i sommer jobber hun med å holde grøntområdene fine i Trondheim. Før kongefesten skal Stiftsgården skinne. - Jobben min i dag er å fikse alle gresskantene og fjerne alt løv, sier Andersskog. Foto: Stein J. Bjørge
Alle disse blomstene ble plantet i hagen til Stiftsgården på tirsdag før den kongelige festen. Foto: Stein J. Bjørge

Skei er opptatt av detaljene. Selv om det er meldt fint vær så har hun for eksempel tenkt på hva de gjør om det likevel skulle regne under hagefesten.

– Det går ikke å ha fest med 600 paraplyer inne på Stiftsgården, så da blir det regnponchoer. Gjennomsiktige så klart, så folk skal få vist frem finstasen de har tatt på seg.

Per Roar Vikhammermo er snekker på Stiftsgården der hagefesten skal holdes på torsdag. Idet Aftenposten møter ham, teiper han hengslene til porten for at ingen skal få rust på seg. Foto: Stein J. Bjørge