- Jeg fikk beskjed om dette i dag. Dyret ble sett på en tursti i Sylan. Det er ikke vanlig, sier nasjonalparkforvalter i Miljøavdelingen hos Fylkesmannen, Marit Sophie Berger.

Det var turister som lå i telt i området som fikk se moskusen.

- I og med at den er sett i et område der folk ferdes, er det grunn til å sende ut informasjon om dette. Moskusen kan være farlig og da bør folk få informasjon om hvordan man bør oppføre seg dersom man støter på dyret, sier Berger.

Okse på vandring

Moskusfe er ifølge Wikipedia sosiale og lever vanligvis i flokker på rundt 10–20 dyr, men noen ganger over 100. Vinterflokker består av voksne av begge kjønn såvel som unge dyr. I paringssesongen konkurrerer hannene om dominansen og en voksen okse driver de andre hannene ut av gruppen. Flokkene er kjent for å gå i forsvarsformasjon, en rund sirkel med ungene innerst, når de føler seg truet.

Svenske

- Dette er sannsynligvis en okse som kommer fra Sverige. Den er seks-syv år gammel. Det er brunsttid for moskusen nå og den er antagelig ute på leting etter ei moskusku. Sannsynligvis vil den returnere til området den kom fra når brunsten er over, sier Tord Bretten i Statens Naturoppsyn.

Norge har en moskusstamme på 340 dyr som holder til i Dovrefjell.

Observert i Roltdalen

Tidligere er det observert Moskus i Roltdalen og Berger sier at det kan være det samme dyret som er på vandring.

Hvor den kommer fra er uvisst, men en teori er at dyret har lagt ut på vandring som følge av skogbrannene i Sverige.

- Det er en liten stamme med moskus i Härjedalen, rett over grensen for norddelen av Femundsmarka, sier Berger.

Okse som pleier å vandre

Fjelloppsynsmann Terje Borgos forteller at svenskene har en okse som pleier å ta seg noen turer ut av området der den normalt holder til, og at det kan være denne oksen som nå er i Sylan.

- Hold avstand

I brosjyren som Fylkesmannen har distribuert står det at moskusen normalt ikke er farlig, men at du må ta hensyn og se etter faresignaler. For din egen skyld bør du aldri gå nærmer enn 200 meter.

Dette sier også Tord Bretten i Statens Naturoppsyn.

- Hold avstand. Ikke gå nærmere enn 200 meter og la den være i fred, sier han.

Om de stopper beitingen og stiller seg i forsvarsposisjon, bør du trekke bakover. Er du så nær at moskusen stamper med beina og/eller stanger med hodet i tuer, busker eller seg i mellom bør du også fjerne deg så raskt som mulig.

Da man ikke ønsker at folk oppsøker moskusen i Sylan, vil ikke Berger si eksakt stedet der moskusen ble sett.