Mindre sykefravær, bedre arbeidsmiljø og økt lønnsomhet. En fristende gevinst ligger og venter på arbeidsgivere som får flere ansatte til å gå eller sykle til og fra jobb.

Jobbsykling: En fristende gevinst ligger og venter på arbeidsgivere som får flere ansatte til å gå eller sykle til og fra jobb, skriver kronikkforfatteren. (Arkivbilde) Foto: Privat

Fysisk aktivitet gjør underverker – men hvordan endre vaner?

Ansatte selv ønsker seg bedre sykkelparkering og gode dusj- og garderober. Så enkelt kan det gjøres, gjerne kombinert med informasjon og oppmuntring. Miljøpakken ønsker å hjelpe til.

Miljøpakkens visjon er at Trondheim skal bli Norges beste sykkelby. For å nå dit må mange gode krefter virke sammen. En storstilt utbygging av sykkelvegnettet i byen er i gang og vil pågå i mange år. Også arbeidsgiverne har en viktig rolle å spille for å få flere til å bevege seg til og fra jobb for egen maskin.

Arbeidsreisene er viktige. De utgjør en stor andel av alle daglige reiser i Trondheim. Og mange i byen har allerede en aktiv jobbreise. I 2012 og 2013 gjennomførte Sentio research spørreundersøkelser for Miljøpakken om folks reisevaner. På spørsmålet «Hvilket transportmiddel bruker du i hovedsak til/fra jobb eller skole i sommer- og vinterhalvåret?» svarer i gjennomsnitt cirka 21 prosent sykkel om sommeren og cirka seks prosent sykkel om vinteren. Cirka elleve prosent svarer at de går i sommerhalvåret, cirka 14 prosent i vinterhalvåret. Sykkelen ser også ut til å ha et stort potensial for vekst. 21 prosent av dem som kjører bil til jobb har sykkel som andrevalg, mens 23 prosent av dem som tar buss eller trikk ser på sykkel som det beste alternativet.

I utgangspunktet er fysisk form og helse den enkelte arbeidstakers eget ansvar. Ifølge arbeidsmiljøloven har arbeidsgivere likevel plikt til å vurdere tiltak for å fremme fysisk aktivitet for sine ansatte, som et ledd i det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet. Arbeidslivet er en viktig arena for å øke bevisstheten om verdien av fysisk aktivitet.

Det er grundig vitenskapelig dokumentert at regelmessig aktivitet gir en rekke positive helseeffekter for den enkelte. Ansatte med god helse gir også gevinster for arbeidsgiverne. Fysisk aktive har lavere sykefravær enn inaktive. Studier tyder på at arbeidsplasser som inspirerer og legger til rette for fysisk aktivitet, får ansatte med bedre form og helse. I tillegg rapporterer virksomhetene om økt produktivitet, færre skader, bedre arbeidsmiljø og større tilfredshet med arbeidsplassen.

En annen økonomisk gevinst av at ansatte sykler eller går til jobb, er redusert behov for parkeringsplasser. Særlig i sentrumsområder er det kostbart å bruke store arealer på bilparkering. Én parkeringsplass for bil legger beslag på det samme arealet som ti parkeringsplasser for sykler. God tilrettelegging for syklende gir også arbeidsplassen en mer miljøvennlig profil, som i neste omgang kan bedre omdømmet.

Hva er det så jobbsyklistene etterspør av tilrettelegging på arbeidsplassene? Miljøpakken har spurt – både via formelle reisevaneundersøkelser i større bedrifter i Trondheim og en uhøytidelig gallup på vår Facebook-side. To ønsker går igjen:

Det ene er bedre sykkelparkering. Folk vil ha et tyverisikkert sted å sette fra seg syklene, gjerne tørt, innendørs og med adgangskontroll. Er ikke innendørsparkering mulig, verdsetter syklistene parkering under tak og med skikkelige sykkelstativer der en kan låse fast sykkelen i ramma.

Den andre gjengangeren er ønsket om en mulighet for dusjing og klesskift. Garderober med dusjer, gjerne med egne, låsbare skap står høyt i kurs. Flere etterspør også tørkeskap eller andre måter å tørke fuktige klær på. Andre tiltak som blir nevnt er gratis sykkelservice på arbeidsplassen, mulighet for spyling og vasking av sykkelen, og at olje, pumpe og annet utstyr til sykkelvedlikehold er tilgjengelig.

Idébanken er en inspirasjonskilde og verktøykasse som skal bidra til å nå målene i intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Den peker på flere grep som gjør at arbeidsplassene kan lykkes i å skape begeistring og engasjement rundt det å være i aktivitet. Ledelsens rolle er viktig. Forankring på alle ledernivåer øker sjansene for å lykkes. Lederne bør ha en positiv holdning og delta aktivt i tiltakene som settes i verk. Engasjerte ledere sender ut signaler om at dette ses på som viktig på arbeidsplassen. Idébanken peker også på at alle ansatte bør ha et eierforhold til tiltakene. Det er avgjørende å skape en felles forståelse for hensikten. Idébanken oppfordrer også til å lage en prosjektplan, der arbeidsplassene kartlegger ønsker og behov, definerer mål og målgruppe, for så å lage en realistisk og tidsspesifikk plan for gjennomføring.

For å oppmuntre arbeidsplasser til å gjøre det lett for de ansatte å velge sykkelen til jobb, lanserte Miljøpakken nylig utmerkelsen «Sykkelvennlig arbeidsplass». Arbeidsplassene belønnes etter hvor flinke de er til å legge til rette for sykling til og fra jobben. Alle arbeidsplasser i Trondheim kan delta. Det koster ingen ting å være med og alle som fyller kriteriene får en statuett. Mot slutten av 2014 vil en jury kåre «Trondheims mest sykkelvennlige arbeidsplass».

Flinke arbeidsplasser vil finne igjen resultatene av satsinga på sin egen bunnlinje. Friske og tilfredse ansatte gir økt lønnsomhet.