Styret i Femundløpet hadde møte fredag for å gå igjennom evalueringene fra årets løp. Styret har valgt å offentliggjøre rapporten, der både politi, Røde Kors, løpsledelse, løypemannskap, Mattilsynet og publikum har bidratt med tilbakemeldinger.

Må bli bedre

Søndag morgen 8. februar ble Femundløpet avlyst på grunn av uvær som allerede hadde ført til flere leteaksjoner og mange savnede i fjellet. Blant annet ble fire av ungdommene som startet i juniorklassen liggende værfast gjennom natten.

Les også: 14-årige Ella kom gjennom uværet

I ettertid ble arrangørene av Femundløpet kritisert for ikke å ha stoppet løpet tidligere, særlig for juniorklassen. Nå tar arrangørene selvkritikk. I rapporten står det blant annet «(...) vi må bli bedre på å håndtere eventuelle krisesituasjoner som skulle oppstå gjennom en bedre planlagt beredskap.»

Dårlig kommunikasjon

Alle som har kommet med innspill mener at juniorene ikke burde vært i fjellet på det tidspunktet de ble værfaste. Både løpsledelse, politi, Røde Kors, Mattilsynet og publikum har signalisert dette. Det er ulike meninger når det gjelder spørsmålet om juniorene i det hele tatt skulle startet løpet fredag.

Etter evalueringsmøter med politiet og Røde Kors var det spesielt tre områder det var misnøye om:

• Informasjonsutveksling mellom politi, Røde Kors og løpsledelse på Røros var for dårlig. Det var vanskelig å få fullstendig oversikt.

• Politiet mener at kommandolinjene ble uklare i krisesituasjonen og at beslutninger ikke ble tatt raskt nok.

• Politiet opplevde at de ble involvert for seint og de var usikre på om Femundløpet hadde kontroll over det arrangørene sa de hadde kontroll over.

Arrangørene mener at et av de viktigste tiltakene de vil iverksette for å unngå lignende situasjoner, er å oppgradere beredskapen. I rapporten står det at det særlig er bedre rutiner for kommunikasjon og beslutningsliner som må gir oppmerksomhet i arbeid.

I en pressemelding skriver styreleder Thomas Breen i Femundløpet:

De viktigste tiltakene som vi må iverksette, er de tiltak som forebygger at krisesituasjoner oppstår. Femundløpet skal gjennomføre sitt arrangement uten at noen utsettes for unødig risiko. Deltakerne må være forberedt på å håndtere vær og føreforhold som kan skifte fort og være krevende. Målet er at mer skal gjøres bedre for å unngå at liv og helse settes i fare.

Femundløpet har et ønske om at vi ved hjelp av egne ressurser skal klare å håndtere ulike situasjoner. Under årets løp var det mange utenforstående som ble involvert, og som ga mye for å bidra til at de som lå værfaste skulle bringes trygt ned fra fjellet. Vi vil likevel legge til at også Femundløpets egne mannskaper under årets løp var svært delaktige i de aksjonene som ble iverksatt, og at dette bidro til at mannskap nådde frem både til kjørere i Rendalen østfjell, Narskaftet og Folldal.

Nå skal vi sørge for å få en bedre beredskap plass for å håndtere eventuelle krisesituasjoner som skulle oppstå. Også vårt eget sikkerhetsteam – som består av frivillig mannskap – skal være trygge på at sikkerhet har prioritet. Ingen har lov til å neglisjere at personer kommer i en nødssituasjon, selv om de har underskrevet på at de deltar på eget ansvar.

Samtidig er det viktig å holde fast på at langdistanse hundekjøring er en utendørs idrett der en del av sporten vil handle om å mestre ulike vær- og føreforhold. Uten disse elementene vil langdistanse hundekjøring ikke være det det er ment å være. Bedre beredskap skal bidra til at slike situasjoner kan håndteres uten at det nødvendigvis påvirker de sportslige elementene for dem som mestrer situasjonen.

Femundløpet vil takke alle som bidro til at de som var værfaste kom seg trygt tilbake fra fjellet samt eiere av hytter og hus som kjørere ly for uværet. Vi erkjenner at marginene var små, og er glade for at de

denne gangen var på vår side. Vi vil også takke politiet, Røde Kors, og frivillige for svært godt og konstruktivt samarbeid knyttet til evalueringene. Vi vil takke alle som bryr seg om Femundløpet. Når folk kritiserer våre uttalelser eller beslutninger, så er det fordi de er engasjert i Femundløpet. Vi håper at alle blir med oss videre i utviklingen av Femundløpet og regionen.

Takk alle – vi har lært og lærdommen skal brukes til å gjøre kloke grep!