13 prosent av jentene i videregående skole rapporterer om at de har blitt tvunget til sex. Tre prosent av dem forteller at det har skjedd siste året. Det kommer frem i en undersøkelse psykologisk institutt ved NTNU har gjort for Sør-Trøndelag fylkeskommune. 1713 av de 11 000 elevene i de videregående skolene i fylket har svart.

Nedslående undersøkelse

– Dette er nedslående, og viser at det er på tide med handling og ikke bare planer, sier Aarbergsbotten. Hun er gruppeleder for Høyre og medlem i fylkesutvalget.

– Om det er en ting Sør-Trøndelag fylkeskommune er god på, så er det prosjekter og handlingsplaner. Men denne rapporten fra NTNU viser med tydelighet at planer fort kan bli en sovepute.

Handlingsplanene har ikke virket

Hun sier hun ble utrolig overrasket da hun leste om den nye undersøkelsen i Adresseavisen. Undersøkelsen viser også at 30 prosent av elevene i videregående skole det siste året har vært utsatt for nedsettende bemerkninger som kuk, fitte, hore, ludder, rundbrenner eller lignende. 60 prosent av alle elevene rapporterer at de minst en gang har vært utsatt for seksuell trakassering. Det er stort sett jevnaldrende som står for trakasseringen.

– Sør-Trøndelag fylkeskommune har jobbet med dette i snart ti år, og hatt handlingsplaner og strategier. Det er nedslående at det tydeligvis ikke ser ut til å virke, sier Aarbergsbotten.

Tar det opp i fylkesutvalget

Hun har nå stilt spørsmål til fylkesrådmannen og bedt om en orientering i fylkesutvalget. Hun ber om å bli orientert om undersøkelsen, og vil vite hva fylkesrådmannen vil gjøre for å få bukt med den seksuelle trakasseringen. Samtidig ber hun om at seksuell trakassering blir tema i Opplæringskomiteen i fylkeskommunen.

Les også: Når faklene er slukket

– Vi må ta ansvar som skoleeier. Dette er en utvikling vi ikke kan akseptere. Aarbergsbotten slår fast at denne undersøkelsen viser at seksuell trakassering er et omfattende problem blant elevene i videregående skole. Hun setter den seksuelle trakasseringene i sammenheng med mobbing som også er mye omtalt for tiden.

Les også: Flere hundre fakler mot mobbing

– Fører til frafall

Hun tror også at seksuell trakassering kan føre til psykiske plager som igjen kan være en grunn til at elever faller fra i den videregående skolen.

– Vi trenger klassesamtaler om disse temaene. Det er viktig at ungdommene forstår hva det betyr for andre å bli trakassert og mobbet. Aarbergsbotten understreker at hun ikke vil legge all skyld på skolen for det elevene gjør mot hverandre, men mener skolen er en viktig arena for å snakke om hvordan vi bør oppføre oss mot hverandre.