– Jeg ville dra på utveksling for å bli kjent med en ny kultur, lære meg et annet språk og oppleve noe nytt. Nå er jeg litt lei av Stjørdal. Samtidig vil jeg bli mer selvstendig, sier Sara Husby Bjerkås (17).

På terrassen i Stjørdal sitter den lille familien og nyter den siste tiden med datteren. Om noen dager reiser Sara til Costa Rica og skal være borte elleve måneder i strekk. Der skal hun ta andre året av videregående.

– Man må bare legge frykten sin til side, sier mamma Margrete.

–Unik sjanse

De siste årene har antall norske elever fra videregående som utveksler økt jevnt. Forrige skoleår utvekslet over tre tusen norske ungdommer til utlandet. Sara tenkte allerede for to år siden at hun ville utveksle. Margrete og stefar Leif Eggen synes det er greit at enda en datter skal på utveksling, men at savnet etter henne kommer til å være stort.

– Jeg er glad for at døtrene mine får mulighet til å gjøre dette, men som foreldre er det ikke gøy å ha et barn på andre siden av jordkloden. Likevel ser jeg at dette er en unik sjanse til å reise og oppleve noe spennende. Det kan bli tøft og ha henne langt unna, men jeg vet at Sara er en fornuftig jente. Vi hjelper til med forberedelser, men siden vi har hatt en datter på utveksling allerede, vet vi hva dette innebærer, forteller Margrete.

Les også: Anbefaler alle å dra på utveksling

Flytende spansk

USA og Storbritannia er de mest populære landene blant norske utvekslingselever. Sara vurderte å dra til USA, men valgte Costa Rica for å oppleve noe annet enn et vestlig land. Håpet hennes er at hun snakker flytende spansk om ett år.

– Jeg gleder meg til å oppleve en ny levemåte. Hele livet har jeg bodd i trygge Norge. Det blir spennende å bo i et helt annet land. Jeg har hatt spansk i fire år, men jeg ønsker å lære meg det enda bedre. Likevel gruer jeg meg til å sitte i skoletimene i begynnelsen og ikke skjønne noe. Søsteren min sier at man må snakke spansk med de lokale med en gang, selv om de i starten ler litt av deg. Søsteren min snakker flytende spansk nå, sier hun.

Sara og hennes foreldre har allerede vært i kontakt med vertsfamilien i Costa Rica. De er en familie på fem, to foreldre og tre brødre. Leif forteller at brødrene er svært fotballinteresserte, og Sara har med overraskelsesgaver til dem.

– Siden Cristian Gamboa er fra Costa Rica, har vi trykt opp RBK-skjorter med Gamboas navn på til vertsbrødrene, sier Leif.

Sara har så vidt begynt å pakke og lese seg opp på landet, som har Sør-Amerikas beste skoler.

- Selv om vertsfamilien virker hyggelige, gruer jeg meg litt til å møte dem. Dessuten blir det rart å være borte fra Norge i nesten ett år. Det blir nok tider hvor det vil være vondt, men jeg tror det skal gå bra, forteller Sara.

Les også: Gikk ut med 21 seksere på vitnemålet

Les også: Tid for store studievalg

Lærer ved å oppleve

Foreningen for norske elever og studenter i utlandet, ANSA, sier hovedgrunnen til at flere ungdommer utveksler er at verden har blitt mer globalisert. President i ANSA, Jakob Bergvik Aure, mener utvekslingselevene får en større bredde av å ha mulighet til å ta andre fag i utlandet.

– Det er nyttig å kjenne et land fra innsiden, og faglig sett er det en styrke. Man lærer ved å oppleve, og eleven blir mer selvstendig. Dessuten får man bo hos en familie når du utveksler som elev, og den sjansen får du ikke igjen når du er voksen, sier Aure.

For å utveksle på videregåendenivå, må man gjøre det gjennom skolen eller en utvekslingsorganisasjon. De fleste utveksler gjennom organisasjoner, og det er i dag 13 godkjente utvekslingsprogram i Norge. Aure understreker at det er viktig for elev og foreldre å sjekke at organisasjonen eleven utveksler gjennom er godkjent av Lånekassen og Senter for internasjonalisering av utdanning.

– Organisasjonene har ulike søkeprosesser, noen krever referanser og andre har karakterkrav i engelsk. Dessuten bør elev og foreldre lese nøye kontrakten organisasjonen har, og vite hvilke muligheter man har om noe går galt. Det er viktig for foreldre å være litt førevar. Det er også greit å ha en lokal kontakt hvis man opplever noe negativt. Om man ikke får gehør fra organisasjonen sin, har ANSA en sosialrådgiver som kan hjelpe, forteller presidenten.

Problem med vertsfamilien er en typisk utfordring utvekslingselever møter på. Det kan være alt fra hvor lenge man får lov til å være ute til at eleven må gå i kirken hver søndag. Aure sier det er vesentlig for norske ungdommer å vite at et skoleår i utlandet er svært forskjellig fra et undervisningsår i Norge.

– I andre land har man mindre frihet som tenåring. Det er viktig at eleven skal tilpasse seg vertsfamilien, og ikke omvendt. Likevel må man være klar over sine egne grenser, og si ifra om noe ikke er bra. Et opphold i utlandet kan by på oppturer og nedturer, men alt som skader deg, gjør deg sterkere, sier Aure.

Les også: Thea og Karoline får sjansen til å bli diplomater

Trist: Bestevenninne Juni Bolstad Øverland synes det er trist at Sara Bjerkås Husby skal reise. – De neste dagene skal vi bare være sammen, sier Sara. Foto: Kristine Lindebø
Overraskelse: – Vertsbrødrene til Sara er fotballfans. Siden Cristian Gamboa er fra Costa Rica, har vi trykt opp RBK-skjorter med hans navn på, sier Leif Eggen. Foto: Kristine Lindebø
Tar andre år i Costa Rica: Stefar Leif Eggen og Mor Magrete Husby har nettopp fått eldste datter hjem fra Paraguay, nå skal deres andre datter, Sara Bjerkås Husbys (i midten), på utveksling. Foto: Kristine Lindebø