RØROS: Vinterfestspillene har vært en suksess, mener festivalsjef Bjørn Nessjø.

Han og arrangørene satte søndag utropstegn under avslutningskonserten med å fortelle at 50 av Berlinerfilharmonikernes 120 musikere kommer til Bergstadens Ziir 1. mai neste år.

Dermed kunne arrangørene avslutte årets kammermusikkfestival på en bølge av medgang og med mangfoldig musikk i kirken, selv om skuespiller Bjarte Hjelmeland skadet seg dagen før og ikke kunne lese fra Camille Saint-Saens «Dyrenes karneval», slik planen var.

Lørdag kveld holdt Åge Aleksandersen, Gunnar Pedersen og Dalakopa ekstrakonsert i Storstuggu foran over 600 publikummere. Like mange var der kvelden før.

5000 solgte billetter

– Jeg har ikke hørt én negativ kommentar om årets konserter. Billettsalget ser ut til å bli bedre enn noen gang. Vi har solgt 5000 billetter, omtrent én per hver eneste innbygger i kommunen. Det betyr at vi har billettinntekter på 42 43 prosent av budsjettet. For en kammermusikkfestival er det ekstremt mye, sier festivalsjef Nessjø til Adresseavisen.

Årets største publikumsmagnet var naturlig nok Åge Aleksandersen. Lørdag kveld opptrådte han i to timer med en rekke av sine mest kjente sanger i nye arrangementer.

En serie Åge-klassikere

Han startet med «Dains med dæ», fortsatte med «Eldorado», «Skin sola», «Lørdagskveld», «Dekksguten», «Rio de Janeiro», «Trondheimsnatt», «Lys og varme», flere andre klassikere og sanger med tekster av Dan Andersson før kvelden ble avrundet med Lapp-Lisas «Barnetro», en sang som betydde mye for en svært ung Aleksandersen da han hørte den i Ønskekonserten. Guttungen hadde det ikke helt enkelt, men sangen fikk ham til å tro at livet kunne ordne seg etter hvert.

Han hadde med seg datteren Line Sofie Aleksandersen som gjestevokalist på flere sanger og ga god plass både til sologitarist Pedersen og til Dalakopa, som ga sangene et preg av folkemusikk som vi ikke har hørt fra Aleksandersens side tidligere. På scenen i Storstuggu framsto han dessuten som en historieforteller med både personlige betroelser og skildringer av eposider som fikk publikum til å le godt. Og ja; «Lørdagskveld», som den nykonfirmerte gutten som drar på fest, har en selvbiografisk opprinnelse.

Vil ha med hele folket

– I fjor var det Sissel Kyrkjebø som sto for en tilsvarende «lavterskelkonsert». Vinterfestspillene har en forpliktelse overfor hele befolkningen på Røros, og vi vil gjerne ha dem med oss på arrangementer med bred appell. Vi tror også at når folk går på Kyrkjebø eller Aleksandersen, kan de bli fristet til å få med seg noen av kammermusikkbegivenhetene, sier Bjørn Nessjø.

Hvis alt går etter planen, blir Berlinerfilharmonikerne det store høydepunktet neste år. Men de inngår ikke i selve festivalen, siden besøket skjer 1. mai, flere uker etter at kammermusikkarrangementet er ferdig.

Nasjonal begivenhet

Besøket har vært planlagt en stund, og nå ser det ut til at det går i orden. Arrangørene har allerede fått positive signaler om penger fra Kulturdepartementet og tilsagn om 400 000 kroner i støtte fra Sør-Trøndelag fylkeskommune. Planen er at konserten skal overføres på tv.

Røros-ordfører Hans Vintervold har sagt til Arbeidets Rett at Berlinerfilharmonikernes besøk på Røros blir en nasjonal begivenhet.

Med Dalakopa: Åge Aleksandersen, Gunnar Pedersen og Dalakopa trakk fulle hus under Vinterfestspillene. Foto: GEIR TØNSET
Nært møte: Publikum fikk et nært møte med Åge Aleksandersen under Vinterfestspillene. Her går han rundt blant publikum i salen på Storstuggu. Foto: GEIR TØNSET
Foto: GEIR TØNSET