De eldre har nå virkelig tatt sats, hoppet på teknologitoget og blitt brukere av de sosiale mediene. Ifølge statistikk fra markedsanalyseinstituttet Ipsos er nå hele 73 prosent av de over 60 år her i landet brukere på Facebook. Det er en økning på 20 prosent siden 2013. Tallene for de andre sosiale mediene, som Instagram og Snapchat, viser samme trend.

SE VIDEO: Hundre år gamle Kari fra Hitra er aktiv bruker på Facebook

Eldre mer skeptisk

Halvdan Haugsbakken er forsker på sosiale medier ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Han er ikke overrasket over tallene.

- Dette er en typisk utvikling innenfor teknologi. Når nye plattformer er benyttet en tid og ufarliggjort av andre kommer de eldre brukerne etter. Den eldre garde er gjerne litt mer skeptisk når ny teknologi dukker opp. De siste årene har de eldre gjort det samme som de første brukerne gjorde da Facebook-bølgen kom i 2007. De har funnet gamle kjente og sett verdien av Facebook som informasjons- og kommunikasjonskanal, sier Haugsbakken.

Tror toppen er nådd: Over 3,4 millioner nordmenn har en profil på Facebook. - Det er ikke mange flere potensielle brukere av Facebook som ikke allerede er der, så jeg tror toppen snart er nådd. Det sier Halvdan Haugsbakken som forsker på sosiale medier ved NTNU.

I likhet med andre aldersgrupper har også de eldre nå endret måten de samhandler på i grupper. Med bruk av de sosiale mediene er det nye spilleregler som gjelder, mener forskeren.

- De eldre har for alvor begynt å omorientere seg innad i sine sosiale nettverk. Før tok de en tur til gjerne eldresenteret eller tok telefonen fatt. Med sosiale medier økes hyppigheten av kommunikasjon også i denne gruppen, sier forskeren.

Færre venner og kresne på deling

Facebook utmerker seg som den mest populære kanalen for de eldste. Men statistikken viser at de for alvor har begynt å snuse på de andre sosiale mediene.

- Trenden er at mange hopper over på mer avanserte kommunikasjonsplattformer etter hvert. Hvis de er vant til å snakke med barn og barnebarn på Facebook vil de kanskje se at det ligger nye muligheter i for eksempel Snapchat. Bøygen kan være at brukergrensesnittene er litt mer kompliserte.

- Bruker de eldre sosiale medier på samme måte som yngre?

- Det er gjort lite forskning på denne aldersgruppen, men jeg vil tippe det er en del forskjeller. En gjennomsnittsbruker på Facebook har 5–600 venner. De fleste eldre har nok langt færre. De har strengere krav til hvem de kaller en venn. Det skal være mennesker de føler sterk tilknytning til. Jeg tror også de er mer forsiktige med hva de deler. Mange nøyer seg nok med å kommentere andres innlegg og å legge ut bilder de har tatt.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.