Bak solide murvegger gir Trondhjems Sjøfartsmuseum smakebiter av byens maritime historie. I disse veggene sitter det også andre verdifulle fortidsminner, ikke minst spennende kriminalhistorie fra 200 år tilbake i tid. I 1818 ble Gjest Baardsen innsatt i fengsel på livstid her, men greide samme år å grave seg ut under grunnmuren og rømte sammen med 13 andre fanger. Dette skjedde til tross for at det befant seg en militær vaktstyrke på 22 soldater i bygningen.

Vil du se flere Før og nå?

Militært tilhold hadde det vært i lang tid på dette stedet ytterst mot fjorden. Nye vaktstuer ble bygd etter bybrannene i 1681 og 1708, før den nåværende murbygningen sto ferdig i 1780 med lokaler for Brattørvakten og et nytt og sikkert fengsel – et slaveri etter den tids språkbruk. Da Kriminalasylet på Kalvskinnet ble bygd i 1830, gikk fengselet – nå kalt Det gamle slaveri – gradvis ut av bruk. Tollvesenet overtok bygningen i 1847, og i 1889 ble den brukt av kommunen som difterilasarett. Deretter hadde Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab lager her i mange år, inntil Trondhjems Sjøfartsmuseum ble flyttet hit i 1967.

En nær nabo av Brattørvakten/Det gamle slaveri var Tavern, som lå ut mot elva. På denne tomta lå opprinnelig ferjemannens hus, og han fikk også rom i det store vertshuset som i 1730-årene ble reist av kjøpmann Hans Nissen Lysholm og som ble åpnet for publikum i 1739. I perioder ble Tavern brukt til andre formål, omkring 1920 var det skipshandel og dampskipsekspedisjon i huset, men den gamle tradisjonen sto sterkt, og vertshuset kom igjen til sin fulle rett da det i 1946 ble flyttet til Trøndelag Folkemuseum.

ukeadressa@adresseavisen.no