- Jeg husker godt hvordan vi satt om kveldene ved vinduet i huset vårt på Flakk og så etter lysene på bilen til pappa, sier sønnen Eivind Fallan.

Olav Fallan var en arbeidssom og suksessfull forretningsmann i Trondheim. Han la ned mange timer i jobben i ledelsen av Norrein Gruppen gjennom nærmere 32 år, hvor han sammen med Roger Halshamn og nylig avdøde Gerhard Nordberg aktivt styrte og bygget opp Norrein Gruppen fra 1981.

Det er ikke mer enn fem måneder siden Gerhard Nordberg døde 75 år gammel.

Døde etter sykdom

Torsdag morgen døde Olav Fallan på St. Olavs hospital med nær familie ved sin side. Han ble 70 år gammel.

Olav Fallan var en av Norrein Gruppen og Egon restaurantenes eiere og gründere. Han hadde styring på blant annet økonomi, regnskap og sakspapirer i ledelsen av selskapet.

- Pappa ble syk i fjor høst. Og han imponerte meg veldig i måten han tok beskjeden om en alvorlig kreftdiagnose, sier sønnen Eivind Fallan.

For til tross for at han hadde en dårlig prognose og ble raskt svekket, møtte Olav opp på juleavslutning i Norrein Gruppen og han deltok i ledersamling med 200 ansatte i februar.

- Han var åpen om at han var syk. Det var heller ikke noe å legge skjul på, når det gikk så fort den veien.

Skikkelig og ordentlig

Dessuten satte Olav Fallan seg to mål.

- For det første ville han oppleve å fylle 70 år, noe han gjorde 29. april. Da feiret hele familien dagen hans på hytta på Agdenes sammen med venner og slekt. Det var noen kjempefine godværsdager. Og for det andre ville han rydde opp i papirer etter seg. Det var typisk han å ha orden i sakene. Ikke bare i livet, han ville ha orden etter seg også. Det siste fullførte han da han var innom kontoret sist søndag. Og da var det som om han fikk ro, sier sønnen som har gått i farens fotspor og jobber som økonomisjef i selskapet i dag.

Roger Halshamn er daglig leder og medeier i Norrein Gruppen og jobbet tett med Olav Fallan fra sin inntreden i ledelsen av Norrein Gruppen i 1983.

- Olav var en rettskaffen mann. Han var opptatt av ærlighet og skikkelighet. Han skulle gjøre ting riktig og ordentlig. Det var ikke et regnskap som gikk fra han uten at alt var hundre prosent, sier Halshamn.

I kulissene bak suksessen

- Dessuten var han den som styrte «back office». Mens Gerhard og jeg frontet selskapet utad, var Olav den som tok vare på alt bak, sier Halshamn.

Økonomen gjorde jobben til livsstil og han likte å snakke forretninger med sine nære kolleger og venner på jobb.

- Hans rettferdighetssans har vært en veileder for alle oss som har jobbet med Olav. Og redeligheten har lagt grunnlaget for hvordan vi jobber. Uten Olav har vi ikke kunnet ekspandere, sier Halshamn.

Sønnen forteller at farens jag etter øredifferanser har lagt et regime for styring og kontroll som selskapet drar stor nytte av.

I 1984 åpnet den første Egon-restauranten i Oslo. I dag finnes det 40 Egon over hele Norge og flere står for tur til å åpne. Sverige har en i Stockholm og innen høsten 2018 åpner enda tre. Norrein driver også to hoteller og flere barer. I alt har de 47 foretak.

Hardtarbeidende familiemann

En historie som beskriver Olav Fallans arbeidsinnsats og -glede var den gangen kollegaene kom inn om morgenen og fant Olav på kontoret, til tross for at han hadde jobbet seint kvelden før.

- De bemerket at han var tidlig ute, hvorpå han svarte at «Nei, jeg har ikke gått ennå», sier Eivind Fallan.

Sønnen beskriver farens liv som mye arbeid, men samtidig med en trygg hjemmebase.

- For meg personlig har han vært pappa hjemme og Olav på jobb. Han var et avholdt og godt likt menneske. De siste årene trappet han ned på jobb og likte å tilbringe flere dager i uka på sitt paradis i Agdenes. Der dyrket han båtlivet. Sammen med mora mi, Berit, fikk han oppleve verden og de har vært sammen på alle kontinenter med unntak av Antarktis og Sør-Amerika, forteller sønnen Eivind.

Olav Fallan har vært gift med sin kone og barndomskjæreste i nesten 50 år, han har en datter og to sønner, åtte barnebarn og et til på vei.