Den britiske komikeren Rowan Atkinson runder 60 år 6. januar.

Hans alias, den komiske figuren Mr. Bean, er populær verden over, og har også for lengst nådd et kinesisk publikum.

Atkinsons popularitet i Kina har skutt fart den senere tid, særlig via Mr. Bean. Men også den nyeste Johnny English-filmen, «Johnny English Reborn», har appell til et kinesisk publikum.

Filmen kom for tre år siden. Johnny English er Rowan Atkinsons parodi på James Bond. I oppfølgeren har superspionen Johnny trukket seg tilbake til et kloster i Tibet, og blir tilkalt for å avsløre et komplott mot Kinas statsminister.

I vokskabinett

Rowan Atkinson er blitt hedret med en plass i det som i Kina tilsvarer Madame Tussaud's. Det er et vokskabinett i byen Guangzhou i Guangdon-provinsen i det sørlige Kina. Der står en typisk gjenkjennelig Mr. Bean. Men den kinesiske utgaven av Mr. Bean kan nok sies å virke mer barsk og bredskuldret enn den mer pinglete og fomlete fyren vi er vant til fra tv og videoklipp i vest.

Men Rowan Atkinson varslet for to år siden at han ønsket å si opp Mr. Bean. En av årsakene var at det med årene var blitt mer fysisk krevende for Atkinson å gjøre alle sprell som Mr. Bean gjør.

Løsenet ble animasjonsfilm, og en rekke utgaver av Mr. Bean i tegnet versjon er nå i ferd med å slå igjennom.

Klassisk komiker

Rowan Atkinson gjorde seg bemerket som komiker i mange år før han lanserte Mr. Bean. Han spilte først i tv-serien «Not the Nine O'Clock News», der han og flere laget og framførte ville parodier på det faste nyhetsprogrammet. Han laget også en serie parodier der han utfordret mange av våre forestillinger og fordommer om andre mennesker.

I tillegg til Mr. Bean har han særlig gjort suksess som «Sorte Orm».

Rowan Atkinson er også i høy grad skolert i sitt fag. Han kjenner sine klassikere innen komikken, og har også laget en tv-serie som nærmest var en rekke forelesninger om komikerfaget fra grunnen av.

Han har også kjempet for faget i ytringsfrihetens tegn. Flere ganger har han skrevet debattinnlegg i britisk presse, når det var meldt lovforslag som kunne begrense scenekunstens muligheter for satire og parodiering.

– Å vedta lover mot parodi kan virke mot sin hensikt, som en oppfordring til hat, har Rowan Atkinson uttalt.