I stedet for oppkjøring og preparering av løypenettet, må Trondheim Bydrift strø sand og flis i skiløypene.

- Været har jo blitt helt tullete! Jeg har arbeidet i Trondheim Bydrift siden 1983 og har aldri opplevd en verre vinter enn i år. Vi får ikke engang produsert kunstsnø fordi det nesten ikke er kuldegrader i det hele tatt. Fortsetter det slik, vil den eneste skiløypa i Trondheim, en to kilometers rundløype i Granåsen, være borte om en måned, sukker driftsleder Jan Røising.

Førjulsvinteren i Trøndelag preges av plussgrader og omtrent ingen snø i lavlandet. Med unntak av høyere strøk, over 400 meter, er det få spor av vinter i det hele tatt i landsdelen.

Aldri vært så lite kaldt

Også kuldegradene uteblir i lavlandet. På Voll i Trondheim er laveste temperatur hittil i vinter – 3,4 grader, målt 21. november.

Siden målingene av minimumstemperatur begynte i Trondheim i 1882 har det aldri vært registrert en så høy minimumstemperatur per 10. desember. Den gamle rekorden var på – 3,7 grader i 1907.

Vanligvis er både november og desember preget av enkelte perioder med streng førjulskulde. Senest for to år siden ble det målt – 10,1 grader 9. desember, mens kvikksølvet var helt nede i – 15,9 grader 5. desember 2012 og – 16,9 grader 4. desember 2010.

Adresseavisens gjennomgang viser at i over 60 prosent av årene er det blitt målt et tosifret antall kuldegrader før 10. desember.

Strør sand på blankisen i Bymarka

I desembersola i Bymarka er det ingen glade skiløpere med snø i blikket. Parkeringsplassen ved Ferista er tom for biler med skibokser på taket. Forklaringen ligger bokstavelig talt strødd i det som skulle ha vært en skiløype. Nå er den full av is med strøsand.

- Vi hadde et mindre løypenett i området rundt Skistua og Fjellseter for et par-tre uker siden. Alt er smeltet bort. For å legge forholdene til rette for dem som vil på tur i Marka til fots har vi kjørt på strøsand på glattisen, forteller Røising.

- Selv om det var strødd, følte jeg meg ikke høy i hatten. Jeg snudde lenge før jeg hadde planlagt. I dag var det ikke føre selv for en fatbike med piggdekk, sier Ragnar Tanke Størseth (72) og setter sykkelen på plass i bagasjerommet.

Legger ut flis i skiløypene

Trondheim Bydrift tar i bruk alle mulige forholdsregler for å klare å bevare snøen den dagen vintersnøen endelig kommer.

Ved Fjellseter tømmer Marcus Bye en konteiner med 30 kubikk med flis. Det er den første flisleveransen av en rekke lass torsdag og fredag.

- I neste uke legger vi ut flis i løypene for å få et enda bedre grunnlag når snøen kommer. Flisen vil gjøre det lettere å pakke snøen sammen, forklarer Røising.

Mild høst og førjul gir mild januar

Siden 1. september har gjennomsnittstemperaturen i Trondheim vært mer enn tre grader over det normale. Både september, oktober, november og desember har vært langt varmere enn normalt.

Siden 2000 er det registrert ni år hvor både de tre høstmånedene og desember var varmere enn normalt. I samtlige ni år, siste gang i fjor, ble også januar varmere enn normalt. I sju av de ni årene ble det også en mild februar.

- Været de siste ukene har vært preget av en jevn strøm av lavtrykk fra området ved Island og inn i Norskehavet. Dette har gitt en værsituasjon med milde vinder mellom sør og vest og en god del nedbør, særlig langs kysten. Så lenge vinden ikke snur på nord og nordvest er det små sjansen for snø i lavlandet, sier vakthavende meteorolog Arnstein Tjøstheim ved Vervarslinga i Bergen.

Trolig ingen snø før jul

- Hvorfor er det så lite kaldt?

- Det skyldes fravær av høytrykk i øst, noe som gir klarvær og lite vind i Trøndelag. De siste ukene har vi bare helt sporadisk sett tegn til høytrykk i Skandinavia. For at det skal bli skikkelig vinterkulde trengs det et høytrykk som varer i minst fire-fem dager, sier Tjøstheim.

Trolig må de som venter på snø og kulde smøre seg med store doser av tålmodighet. Prognosene fram til jul viser ingen tegn til verken store snømengder eller streng kulde. Tvert imot fortsetter, med få og korte unntak, det rekordmilde vinterværet. I verste fall blir det ingen vinter å snakke om før i januar.