Karin Dyrstad og tre andre forskere skal studere tre land som tidligere har hatt borgerkrig, Guatemala, Nepal og Sierra Leone. De vil vite hva folk flest tenker om det som skjer etter en konflikt har fått en løsning, og hva som skal til for å oppnå varig fred. De har fått syv millioner kroner til studien som skal gå over tre år.

Har søkt før

– Det er utrolig kult. Dette er en mulighet til å jobbe i tre år med noe jeg syns er kjempespennende. Vi har søkt to ganger før om penger fra Forskningsrådet. Sist fikk prosjektet toppvurdering fra Forskningsrådet uten at vi fikk penger. Derfor prøvde vi oss en gang til.

Les også: Storeslem for forskningen i Trondheim

Karin Dyrstad er 32 år, har doktorgrad i statsvitenskap fra NTNU, og er nå forsker i Sintef. Det er hun som er det unge forskertalentet, men med på laget har hun en seniorforsker i Sintef, en forsker i PRIO (Fredsforskningsinstituttet i Oslo) og en forsker ved University College London.

Deler ut over en milliard

Til sammen deler Forskningsrådet ut 1,07 milliarder kroner til 159 prosjekter i Fri prosjektstøtte. Pengene går til ulike forskerprosjekter, postdoktorstipend, unge forskertalent og mobilitetsstipend.

– Fri prosjektstøtte er et av de viktigste virkemidlene våre for å oppnå større gjennomslag for norsk forskning i form av økt suksess i det europeiske forskningsrådet, flere siteringer i topptidsskrifter, eller flere Nobelpriser, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Les også: Ei uke i den akademiske himmel

Ti trondheimsforskere får

I Trondheim får ti unge forskere til sammen 68 millioner kroner i støtte til unge forskertalenter. Det er åtte ved NTNU og to ved Sintef. I tillegg får en trondheimsforsker mobilitetsstipend på 3,1 millioner kroner for å ha et forskningsopphold i to år ved en utenlandsk forskningsinstitusjon og ett år hjemme.

Har drømt om prosjektet

Akkurat nå sitter Karin Dyrstad på kontoret sitt ved Lerkendal i Trondheim. Med denne tildelingen er det på tide å rydde kalenderen, og planlegge feltarbeid i tre land i tre verdensdeler.

– Jeg har snakket og drømt om dette prosjektet i flere år. Denne støtten på syv millioner kroner er en veldig anerkjennelse av at ideene våre er viktige, og at det vi har gjort så langt er bra, sier Dyrstad.

Les også: Jubler over forsknings-seier for Trondheim

De har søkt om støtte til en studie i landene Sierra Leone, Guatemala og Nepal. Etter at de skrev søknaden har ebolaepidemien gjort det vanskelig å arbeide i Sierra Leone. Derfor må de trolig finne et nytt land å studere. De tre landene har til felles at de har vært gjennom en lengre konflikt, og har hatt fred noen år etterpå. Samtidig trenger forskerne variasjon mellom landene både når det gjelder geografi, type konflikt og type valgordning etterpå.

– Hvis vi finner det samme i alle landene, på tvers av variasjonene vi ønsker, er det større grunn til å tro at funnene er generelle. Slik håper Dyrstad å kunne si noe om hvilke styringsformer som kan fungere etter en konflikt.

Vil vite hva som får et samfunn til å fungere igjen

– Vi vil studere ulike fredsmekanismer for å få samfunnet til å fungere igjen. Nytt for vårt prosjekt er å finne ut hva vanlige folk mener. Nå skal Karin Dyrstad og hennes forskerteam lage en spørreundersøkelse som skal utføres ansikt til ansikt i de tre landene. Folk skal svare på hva de mener om amnesti for opprørsgrupper, om opprørere bør ha en plass i en ny regjering, og hvilke holdninger de har til rettsoppgjør etter en konflikt. De trenger tre land som har vært i konflikt, men der det er noenlunde stabilt nå slik at det er mulig å gjennomføre en undersøking. De trenger også hjelp lokalt for å gjennomføre spørreundersøkelsene.

Les også: Kristine Misund skal bruke tre år på å lete etter bedre medisiner mot beinmargskreft.

– Hvorfor syns du dette er viktig å forske på?

– Det å skape fredelige samfunn som er gode og trygge å bo i, og der folk blir hørt, er kjempeviktig. Dette er ikke akkurat kjernen av det Sintef driver med, og det er fint å få lov til å gjøre dette, sier Karin Dyrstad.

– Uten pengene fra forskningsrådet hadde det ikke blitt noe av prosjektet.