– Det er en massiv innføring av eksotiske dyr over våre landegrenser. Alt fra fugler, slanger, øgler, og skilpadder blir smuglet inn, sier seniorrådgiver Øystein Størkersen ved Miljødirektoratet.

– Det er store penger i dette. Papegøye av arten hyasintara kan selges for flere hundre tusen kroner, sier han.

Siden 1977 har det vært et forbud mot å holde, innføre og omsette reptiler og amfibier i Norge. Likevel kan det bli beslaglagt mellom 1500 og 2000 ulovlige dyr hvert år, ifølge Størkersen.

– Toppen av isfjellet

Seniorrådgiveren mener det er bare toppen av isfjellet.

– Tollvesenet oppdager bare en brøkdel av all smuglingen. De aller fleste transaksjonene foregår uten at vi får vite noe, sier Størkersen.

En av metodene til smuglerne er enkel: De legger ut en liste på internett over ulovlige dyr som de kan skaffe. Når de har fått nok bestillinger, reiser de ut av landet, og drar på en innhentingsturné. De smugler inn dyrene og selger dem til norske kjøpere.

– Denne metoden blir nok også brukt av smuglere i Midt-Norge. Men det folk skal vite er at deler av omsetningen fra ulovlig salg av truede dyr er med å finansiere gerilja-, terror- og mafiagrupper verden over.

Omsettingen av eksotiske dyr gir verdier opp mot 250 milliarder kroner på verdensbasis, og er den tredje største ulovlige bransjen etter narkotika og våpensalg, ifølge Størkersen. Miljødirektoratet får rundt 100 saker på bordet hvert år, og rundt ti av disse er fra Midt-Norge.

– Vil ha strengere straff

Den illegale innførselen av eksotiske og truede dyr er ikke et nytt fenomen. Internett har ført til at det er enklere for selger og kjøper å komme i kontakt.

– Dette er alvorlig kriminalitet, men det er et relativt lavt straffenivå. Selv om det kan gi mange tusen kroner i bøter, så gir de seg ikke, sier Størkersen.

Generalsekretær Svein A. Fosså i Norges zoohandleres bransjeforening bekrefter at det er et stort omfang av reptil- og amfibie-smugling.

– Årsaken er forbudet som har eksistert siden 1977. Veldig få har forståelse for at vi er det eneste landet i Europa med dette forbudet. Det er en dårlig begrunnet forskrift som ikke har noen respekt blant dyreeiere, sier han.

Blir mer populært

Norsk institutt for naturforskning (NINA) kom med en rapport i 2012 hvor det ble anslått at rundt 80 000 ulovlige dyr ble holdt i hus av rundt 30 000 dyreeiere.

– Vi har anslått at det er rundt 100 000 ulovlige dyr. Det er tegn som tyder på at eksotiske kjæledyr blir mer populært. Man merker det på aktiviteten på nettforum at flere diskuterer slike dyr, sier Fosså.

Ikke alle disse dyrene er smuglet inn, noen er også født i Norge.

– Det er et politisk problem fordi det pulveriserer respekten for lover som går på dyrevelferd. Dessuten går mye av omsetningen av mat og utstyr til Sverige. Mange svenske dyrebutikker selger dette til nordmenn som kommer over grensen, forklarer han.

Vil tillate noen dyr

Både Mattilsynet og tidligere Direktoratet for naturforvaltning (nå Miljødirektoratet) har bedt om en liberalisering av forskriften.

– Politikerne må ta til fornuft og høre på faglige instanser. Vi ønsker ikke å fjerne forskriften, men liberalisere den, sier Fosså.

Seniorinspektør Gunnlaug Ribe i Mattilsynets distriktskontor for Trondheim og Orkdal forteller at det er ganske sjelden at de får saker som går på hold av eksotiske dyr.

Hittil i år har de hatt fire-fem saker, som enten kommer gjennom bekymringsmelding fra publikum eller som politiet kommer over i sine ransakelser. Noen har fått tillatelse til å holde skilpadder på grunn av for eksempel allergi.

– Vi har ingen mulighet til å drive oppsøkende virksomhet uten skjellig grunn til mistanke. Vi kommer ofte inn i saker hvor det skal avgjøres hva som skal skje med dyret som er oppdaget, sier hun.

Stort omgang: – Tollvesenet oppdager bare en brøkdel av all smuglingen. De aller fleste transaksjonene foregår uten at vi får vite noe, sier seniorrådgiver Øystein Størkersen ved Miljødirektoratet. Foto: Scanpix
Leopardgekko er en øgle som mange bruker som kjæledyr ellers i verden. I Norge har det vært forbudt å ha reptiler og amfibier som kjæledyr siden 1977. Foto: Wikimedia commons/privat
Eksotiske kjæledyr: Leopardgekko er en øgle som mange bruker som kjæledyr ellers i verden. I Norge har det vært forbudt å ha reptiler og amfibier som kjæledyr siden 1977. Skilpadden (nederste bilde) av typen «red ear» dukket opp i strandkanten i Skaun i slutten av juli. Foto: Wikimedia commons/privat