– Resultatene av forskningen vi er i gang med vil bety svært mye for veldig mange, fastslår onkolog ved St. Olavs Hospital, Bjørn Henning Grønberg.

Han er prosjektleder for et omfattende kreftforskningsprosjekt sammen med lungelege Sveinung Sørhaug. Prosjektet som startet i juni er et samarbeid mellom de aller fleste av landets sykehus som behandler lungekreft, og ledes av NTNU og St. Olavs Hospital. Planen er å rekruttere 750 pasienter til forskningen innen utgangen av 2016.

Ingen behandlingspause

Standardbehandling for pasienter med alvorlig lungekreft er fire kurer med cellegift etterfulgt av observasjon, og mer cellegift dersom svulsten vokser. I den trondheimsbaserte forskningen skal én del av pasientene følge et slikt løp.

Den andre gruppen skal få de samme fire kurene til å begynne med. Men i stedet for behandlingspause, skal de få én kur med cellegiften pemetrexed hver tredje uke inntil svulstene eventuelt vokser igjen. Ifølge prosjektlederne er pemetrexed vanligvis meget godt tolerert av pasientene.

– Hypotesen vår er at den kontinuerlige behandlingen vil føre til minst to måneder lenger levetid sammenlignet med dagens behandling, sier Grønberg.

Over 2000 døde

I 2012 hadde 2900 personer i Norge lungekreft. 2200 døde av sykdommen samme året.

– Dette er kreftsykdommen som tar flest liv i den vestlige verden, sier Grønberg.

90 prosent som får lungekreft er eller har vært røykere.

– Kurven for menn som rammes har begynt å flate ut. Blant kvinner har vi sett en dramatisk økning de siste årene, særlig blant middelaldrende kvinner som har røyket moderat. Årsaken til at dette skjer nå, er at andelen kvinnelige røykere økte veldig for omtrent 20 år siden, sier Sørhaug.

I 2012 døde 943 kvinner av lungekreft. Til sammenligning døde 645 kvinner av brystkreft.

– Økningen av kvinner som får lungekreft vil fortsette i mange år, sier Grønberg.

Gir pasientene er klart svar

Vedlikeholdsbehandling kan være belastende, og noen kan oppleve alvorlige bivirkninger. Spesielt gjelder dette for pasienter over 70 år og de som er svekket av kreftsykdommen.

Når forskningsresultatene er klare i 2018, vil dette ha direkte konsekvens for hvordan disse pasientene vil bli behandlet.

– Målet med forskningen er at pasientene skal få et klart svar på hva de mulige fordelene og ulempene ved vedlikeholdsbehandlingen er, sier Grønberg.

Nesten alle norske sykehus tilbyr lungekreftrammede å delta i forskningen.

– Terskelen for å si ja til å delta er lav, ettersom pasientene slipper å reise lenger enn til sitt lokalsykehus, sier Grønberg.

Alle sykehusene i Midt-Norge deltar i forskningen.

Lungelege Sveinung Sørhaug. Foto: Richard Sagen
Onkolog Bjørn Henning Grønberg. Foto: Richard Sagen
750 pasienter med lungekreft skal rekrutteres i den trondheimsbaserte forskningen. Foto: Richard Sagen