I boka «Alle sangene» samles nettopp alle duoens sanger, i kronologisk rekkefølge – fra «Knutsen og Ludvigsens kjenningsmelodi» i 1970 til «Kanskje kommer kongen» fra 1983.

- Dette er det vi har laget, og det kommer ikke til å bli flere. Vårt musikalske univers skal få stå urørt, sa Øystein Dolmen da han ble bokbadet på Ark Bruns lørdag. Der var han sammen med tre andre trøndere, Anne B. Ragde, Per Egil Hegge og Eli Rygg, som presenterte sine respektive bokutgivelser på Kagge forlag.

LES PÅ PLUSS: Slik blir den trønderske bokhøsten

Vil ha regler å bryte

«Alle sangene» inneholder tekster, noter og gitarbesifring, tegninger og små anekdoter og morsomheter fra Dolmens hånd. Skjønt, avdøde Gustav Lorentzen har også en finger med i det visuelle spillet.

- Gustav lagde montasjer av gamle utklippsbilder og mine tegninger en periode. Det ble en kort karriere, det viste seg nemlig at utklippene kom fra farens antikvariske bøker, hevdet Dolmen.

LES PÅ PLUSS: Året var 1986, og Øystein Dolmen lurte Adressa

Sidene krydres med små historier og anekdoter knyttet til sangene. Ikke alt er like sant, innrømmer Dolmen.

- Faren min brukte nemlig å si «du skal ikke tro alt du sier», lo Dolmen, som kom inn på duoens elleville humor som brøt med mer «korrekt» barneunderholdning.

- Da vi holdt på var det mye snakk om barneoppdragelse, men vi sto utafor alt det der. Men jeg setter pris på at ting er strengt, med rammer og lover. Det betyr bare at det er mer å bryte!

Kontrakt på serviett

Anne B. Ragde har kommet med tre nye bøker i serien «Æsops fabler», der hun tolker de klassiske fortellingene på sitt vis.

- Æsops fabler holder på å gå i glemmeboka, og det vil jeg gjøre noe med. Det er historier som har gitt meg referanser og klokskap, fortalte hun. Men at planene ble konkrete, har et betydelig innslag av tilfeldigheter.

- Jeg skulle egentlig ha skrivepause og dro til Svalbard, men der var sannelig hele Kagge forlag på seminar. Det endte med at vi signerte kontrakt på 12 bøker på en serviett og feiret med champagne i solveggen, fortalte Ragde.

Moral, ikke moralisme

I motsetning til det mange tror, er det ikke snakk om en oversettelse.

- Æsops originaler er bare stikkord, ofte bare på fem-seks linjer. Det er opp til fortelleren å fylle ut fabelen, forklarte hun. Fablene, som er delt inn i én og én bok og illustrert av den høyt respekterte Bendik Kaltenborn, er dermed farget av Ragdes skrivestil.

LES PÅ PLUSS: Ragde gir gammel visdom ny drakt

- Fablene inneholder moral, men ikke moralisme. Her er det ikke noe Margreth Munthe-greier der du får kappet av deg fingeren om du piller deg i nesa, altså!

Ragde ønsker at bøkene skal bli det hun kaller «bestemor-bøker».

- Det betyr at de ikke skal være bøker som slenger rundt i lekekassa sammen med duploen, men stå i bestemors bokhylle og leses når barnebarnet er på besøk, sa Ragde, som har blitt bestemor selv.

LES PÅ PLUSS: – Hjertet mitt svulmer av trondhjemskjærlighet

En drittsekk som våpen

Før det hadde Eli Rygg fortalt om sin nye bok, ««Jeg vet at man kan bli helt glad igjen», der hun forteller om hvordan hun har klart å snu livet etter å ha vært langt nede på grunn av en oppvekst med overgrep.

- For 23 år siden begynte jeg en lang, lang vei. Den har vært hard, tøff og ensom, men jeg har brukt tida på å bli hele meg og bli glad igjen, fortalte hun.

Per Egil Hegge, for mange kjent som journalist og språkspaltist i Aftenposten, er ute med boka «Perler for svin og 499 andre idiomer». Dem forklarer opprinnelsen til mange av våre vanligste språklige vendinger hvis betydning ikke er bokstavelig – som for eksempel bokas tittel (som forresten har opprinnelse i bergprekenen fra Bibelen).

Til publikums forlystelse forklarte Hegge fra Inderøy flere av våre vanligste uttrykk, for eksempel har ordet «drittsekk» militærfaglig opprinnelse.

- En drittsekk, eller «saccus fæces», var et fryktet våpen i romertiden. Da la de avføring sammen med dyrekadavre og annet godt i en skinnsekk, som de sendte i katapult over bymurene. Dette forgiftet etter hvert drikkevannet, og slik at man kunne storme byen når alle var blitt syke, forklarte Hegge.