I vår kjøpte Olavshallen kjøpesenterdelen i første etasje for 23 millioner kroner, og hovedmålet er å styrke hallen og kvartalet som kulturarena. Store deler av bygget skal dermed romme Olavshallen, og navnet Olavskvartalet skal bort. Direktør Bjørgvin Thorsteinsson håper dette åpner muligheten for å få Olavshallens mange kunstskatter mer fram i lyset.

Metervis med Wold-malerier

Da Olavshallen, tegnet av arkitekt Per Knudsen, åpnet i 1989 var det en rekke store kunstnere som sto bak utsmykningen. Hovedutsmykningen i den åpne publikumsdelen er Håkon Blekens og Jan Fladbys 22 meter lange og fire meter høye veggdekorasjon.

- Dette praktfulle kunstverket kan du se når du står i etasjen utenfor Store sal.

Kunstneren Roar Wold fikk også en stor oppgave foran åpningen i 1989. Han skulle fylle veggene i foajeen i kjelleren med svære veggmalerier. Bjørn Jensen bisto ham i det storstilte prosjektet som innebærer flerfoldige kvadratmeter med malerkunst. Er du publikummer i Lille sal kan du se de store bildene som går fra gulv til tak.

- Men fram til nå har ikke disse bildene blitt belyst noe særlig, og det har vi tenkt å få gjort noe med. I forbindelse med oppussingen av publikumsarealene til Lille sal med ny, garderobe og møbler, blir det naturlig å lyssette verket på en bedre måte. Under arbeidet måtte vi fjerne deler av Wold-foajeen, totalt 14 bilder. Før vi monterer dem opp igjen, skal Bjørn Jensen restaurere bildene, sier Thorsteinsson.

Hengende Killi Olsen

Kunst av blant annet Solrun Rones, Beret Aksnes og Kjell Erik Killi Olsen finnes også på huset. Direktør Bjørgvin Thorsteinsson skulle ønske han kunne ha flyttet den store Killi Olsen-skulpturen som henger ned fra taket i det nordlige hjørnet av bygget.

Gruppe 5

Søndag 11. september åpner en utstilling med bilder av Roar Wold, Lars Tiller og Håkon Bleken i Trondheim Kunstmuseum. Utstillingen er andre del av en serie der Håkon Blekens kunstgave til museet vises fram i relasjon med andre kunstnere fra museets samling.

Et naturlig fokus er kunstnerfellesskapet Gruppe 5 (1961–1970) som foruten Bleken, besto av Halvdan Ljøsne, Lars Tiller, Roar Wold og Ramon Isern. Alle medlemmene var ansatt ved Arkitektavdelingen ved Norges tekniske høgskole (NTH) i Trondheim.

Tiller og Wold var begge fra Trondheim og kjente hverandre fra de var barn. For begge var interessen for kunst tydelig fra de var svært unge, noe som gjorde at de to ble venner. Vennskapet fulgte dem gjennom kunststudier i Paris, som kolleger ved Arkitektavdelingen, kunstkarrieren og livet for øvrig.

Vekkdekorasjon: Hovedutsmykningen i Olavshallen er Håkon Bleken og Jan Fladbys veggdekorasjon - et verk som mange nok ikke har lagt merke til. Direktør Bjørgvin Thorsteinsson håper kunstverkene kommer bedre fram i «nye» Olavshallen. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Kunstudier i Paris: Kunstnerne Roar Wold (til venstre) og Lars Tiller på kafé i Paris, 1951. Begge var fra Trondheim og medlemmer av kunstnerfellesskapet Gruppe 5. Foto: Privat
Ny utstilling: Lars Tillers «Hvit, grå, svart» (1960) stilles ut i Trondheim Kunstmuseum denne høsten.