En av fire 17-åringer gambler, viser en ny undersøkelse utført ved Universitetet i Bergen.

Over 2000 unge deltok i den første landsrepresentative studien av norske 17-åringers holdninger til pengespill.

Norske 17-åringer kjøper skrapelodd, spiller på odds på nettet og satser penger i poker.

Mener pengespill ikke bør være forbudt

- Det går mest i skrapelodd. Tidligere studier har vist at dette ikke er den mest avhengighetsskapende formen for pengespill. Det man imidlertid vet, er at det er jo tidligere man begynner med pengespill, desto større er risikoen for å utvikle en avhengighet senere i livet.

Det sier postdoktor Daniel Hanss ved Universitetet i Bergen. Han leder prosjektet sammen med kollega Rune Aune Mentzoni.

- Vi fant at ungdom gjennomgående er negativt innstilt til pengespill. De synes ikke det er en harmløs form for underholdning, og de mener det kan påvirke familielivet.Samtidig mener de at pengespill ikke burde være forbudt, enhver bør ha frihet til å bestemme selv om en skal gamble eller ikke, sier Hanss.

Forskerne ser en klar sammenheng mellom de unges holdning til pengespill og holdningene hos venner og familie.

- Det vi ble mest overrasket over er at det er såpass mange ungdommer som deltar i pengespill selv om det er ulovlig i den alderen, og at det sosiale miljøet betyr mer enn personlighetstrekk, legger han til.

De fleste 17-åringene har ingen spilleproblemer. Under to prosent i det totale utvalget viser tegn til moderat eller alvorlig risikoatferd ved spillingen. De svarer ja på at spillingen har ført til eksempelvis helseproblemer, pengeproblemer eller kritikk fra familie og venner.

Blant dem som har først har svart ja på at de har spilt den siste måneden, er tallene noe høyere:

• 15,7 prosent spiller med lav risiko

• 5,8 prosent spiller med moderat risiko

• 0,9 prosent har alvorlige problemer eller er spilleavhengige

- Alarmerende

- Tallene fra studien er alarmerende. Andelen som viser tegn til moderat eller alvorlig risikoatferd ved spillingen er riktignok lav, men det er mange rundt som er skadelidende og her er store mørketall, sier nestleder i Spillavhengighet-Norge, Unni Bergsvenkerud.

- Noe annet alvorlig er den unge alderen. Når man er 17 år og allerede har begynt å gamble, er det lett å fortsette. Hvordan vil det gå når han eller hun etter hvert blir eldre og får enda mer egne penger som kan brukes, spør hun seg.

Foreningen får fra tid til annen telefoner til hjelpelinjen om mindreårige som spiller, men de har ingen oversikt over hvor mange unge i Norge som lider av spilleavhengighet.

Har du tips eller en kommentar til redaksjonen? Ta kontakt her

Bergsvenkerud mener der skoen trykker mest, er bevisstgjøring.

- Vi ser et stort behov for å kunnskap hos foreldre til barn som er dataspillavhengige. Hva skal de se etter og hva skal de gjøre. Mange prøver dessuten å gripe inn tidlig men får ikke gehør hos helsesøster eller lege, forteller hun.

Nestlederen mener det er et behov for bevisstgjøring og kunnskap også i Helsenorge.

- Enkelte får beskjed om å bare skru av nettet, men det fungerer som regel veldig dårlig. Uavhengig av om det er den ene avhengigheten du har eller den andre, du trenger en nedtrappingsplan. Det finnes en diagnose som kan stilles ved spilleavhengighet, den sorterer diagnoseregisteret under vane og impulsforstyrrelser, men den brukes altfor sjeldent. Har man ingen diagnose, har man heller ingen rett på behandling, sier hun.

Les også:

- Elevenes digitale kunnskaper blir ikke utnyttet i skolen

Familier som sliter økonomisk har en dårligere foreldre-barn-relasjon

De beste samtalene med barna dine starter ikke i sofaen

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppeog Twitterprofil for Familie og oppvekst

Studien er publisert i tidsskriftene International Gambling Studieshttp://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14459795.2014.969754 og Journal of Gambling Studies:http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10899-014-9455-4