Med over hundre utstillere er Trondheim Maker Faire definitivt i Reodor Felgens ånd. Som i gleden over en pingpongkanon.

Wow, hva skal dere bruke dette til!? Bombardere folk med pingpongballer?

–Nei da, det er ganske harmløst. Vi har kjøpt en gammel elbil som vi skal bygge om til en fjernstyrt bil. Og denne pingpongkanonen skal stå på taket.

Men de siste ukene har du vært travelt opptatt med festivalforberedelser. Hva er egentlig maker-bevegelsen?

–Det startet i San Francisco-området for ti års tid siden, kanskje som en motreaksjon på at vi blir fôret med masseproduserte ting og bare sitter og fordøyer. Hit til Trondheim kom den noe senere, og i 2013 stiftet Alf-Egil Bogen Trondheim Makers. Han så behovet for en kulturendring – en kultur- og skaperglede. Det handler om å gjøre ting sjøl.

Det er ikke bare hobby-, men også gründerorientert?

–Ja, vi har hele spekteret. Det du så med pingpongkanonen var jo bare tull og tøys. Men det er også dem her som har et bærekraftig produkt med et kommersielt potensial og et marked. Vi har et ekstremt sterkt teknologisk miljø med NTNU, Sintef og så videre, og vi har et stort kreativt miljø. Vi må få trigget skapergleden! For hva skal vi leve av etter oljen?

Er det mange av utstillerne som går med en drøm om å bli den nye Bogen og finne på det nye, store?

–Det tror jeg helt klart!

Hva er din egen bakgrunn?

–Jeg er realfaglærer, med litt jus og snart en master i strategi og forretningsutvikling. I tillegg startet jeg Pstereofestivalen for ti år siden og har jobbet i den bransjen. Jeg var ferdig med Pstereo og var litt usikker på hva jeg skulle gjøre. Og plutselig satt jeg i et møte med Alf Egil og gjorde en avtale. Jeg ser en interaksjon mellom de to verdenene. Og da vil spennende ting skje! Den oppvoksende generasjon er født online og har en del andre impulser fra et grenseløst samarbeid.

Du er eneste ansatte?

–Ja. Vi er en forening med ca. femti medlemmer og ti partnere som finansierer driften. I år hadde vi mål om rundt 100 prosjekter på festivalen. Og vi var fullbooka før ferien! Og allerede i fjor hadde vi utstillere fra Tyskland, Japan, Sverige, USA, Skottland.

Så messa er faktisk internasjonal?

–Ja, det som skjedde var litt rart. Kun sju byer i verden hadde Markers Faire-status. De andre er byer som Tokyo, Berlin, Paris, London ... Så hvordan argumentere for lille Trondheim? Jo, vi har Atmel, vi har Arm, vi har Nordic Semiconductor. Visste du at nitti prosent av hele smartphone-markedet i verden benytter seg av teknologi fra Arm på andre siden av gata her? I tillegg har vi GSM-teknologi, Pstereo, Olavsfestdagene, Nidarosdomen … Og nå er vi altså blitt en av åtte byer i verden med statusen.

Kult!

–Ja, det er kult! I fjor var makersmessa vår like store som Berlins. Når vi målet i år på 15000 besøkende, vil vi tangere Tokyo!

Hvem kommer?

–Fredag har vi invitert samtlige skoler i hele Trondheimsregionen. Lørdag kommer familiene. Og det vil være mulig å prøve ut ting. Det som skjedde etter messa i fjor, var at interessen eksploderte.

Hvem vil du framsnakke?

–Det må bli styreleder Alf-Egil. Han er teknolog av person, men med en utrolig omtenksomhet for andre. Et ufattelig varmt menneske!