Det var tirsdag kveld at meldingen om at kugalskap nå kan ha blitt påvist på ei ku i en besetning i Nord-Trøndelag, som ble avlivet på grunn av fotproblemer 12. januar i år.

Kugalskap, også kalt BSE, har aldri før ha blitt påvist i Norge. Siden 2001 har til sammen 273 000 storfe blitt testet, som en del av et aktivt overvåkningsprogram.

- Det kom veldig overraskende, sier Asbjørn Helland, leder i Nord-Trøndelag bondelag.

Venter på endelige svar

Det er fortsatt bare snakk om en mistanke, men nye prøver som var klar onsdag styrker denne mistanken.

– Mistanken om at kua har BSE er styrket, men er foreløpig ikke bekreftet, sier Solfrid Åmdal, leder seksjon landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet.

De venter nå på endelige svar fra et laboratorium i England. De vil også kunne slå fast hvilken type BSE det er snakk om - om det er såkalt atypisk eller klassisk kugalskap.

- Ikke frykt blant bønder

Helland opplyser at de har god kontakt med den berørte bonden, og at de bistår vedkommende for å ivareta bondens interesser.

- Bonden synes situasjonen er ganske tøff. Vi har med en bonde å gjøre som ikke har noe skyld for å ha kommet i denne situasjonen, sier Helland.

Han forteller at selv om tilfellet kom overraskende, er det ikke slik at dette har skapt noe frykt blant bønder i området.

- Bønder generelt føler ikke noe frykt, sier bondelagslederen.

- Har en vei å gå

Dette skyldes blant annet at kugalskap ikke kan smitte mellom dyr. Det kan også være slik at kua har fått kugalskap rett og slett fordi den er gammel - altså atypisk kugalskap.

Dette får ett av en million storfe, og oppstår da hos eldre storfe, ifølge Veterinærinstituttet.

De som får klassisk kugalskap har tidligere fått det fordi kjøtt og benmel ble brukt til fôring av husdyr. Da dette ble forbudt førte det til en rask tilbakegang av epidemien. Derfor er tilfellene som oppdages i dag som oftest atypisk kugalskap, ifølge Veterinærinstituttet.

Den aktuelle kua, som er av en kjøttferase, var 15 år da den ble avlivet.

- Så langt vet vi at det er et enkeltstående tilfelle. Mattilsynet må få arbeidsro for å undersøke hvordan kua har fått sykdommen, sier Helland.

Han opplever at Mattilsynet håndterer situasjonen på en god måte.

- De er profesjonelle. Samtidig så har det aldri før blitt påvist kugalskap i Norge, og da har de selvfølgelig en vei å gå, sier han.