108 fem- og seksåringer blir i vår innskrevet til skolestart ved Ranheim skole. Det er 18 flere enn skolen opprinnelig er bygd for.

Nå foreslår et flertall i oppvekstkomiteen at to trinn ved nyskolen flyttes til gamle Ranheim skole.

– Vi er nødt til å ta situasjonen på alvor, for Ranheim skole er full på mange trinn. Derfor går vi inn for å bruke gamle Ranheim skole som en avlastningsskole inntil vi har en ny skole på plass i Ranheimsområdet, sier Mari Holm Lønseth (H), medlem av oppvekstkomiteen.

Forslaget som ble fremmet av Høyre, Arbeiderpartiet og SV, er i tråd med rådmannens innstilling.

– Nå blir det opp til skolen og rektor om de vil ta i bruk gammelskolen allerede fra høsten av, eller om de vil vente til 2015. Rektor har sagt at hun kan håndtere elevveksten ett år til, sier Holm Lønseth . Hun er ikke bekymret for at det vil bli noen dårlig løsning å sende elever tilbake til gammelskolen.

– Det går elever på skolen i dag. Det er ikke nødvendigvis bygget som er viktigst, det viktigste er at vi beholder det gode læringsmiljøet ved skolen, sier Holm Lønseth.

Ikke optimalt

Den nye skolen på Ranheim er bare fire år, men heftig boligutbygging i området har ført til stor elevtallsvekst. Skolen er bygd for 90 elever per trinn, og har kapasitet til inntil 100 elever. I dag har flere trinn mer enn 90 elever, og i årene fremover er det forventet godt over 100 skolestartere. Samtidig er skolen bygd slik at hvert trinn har sitt eget areal.

– Lærerne gjør en fantastisk jobb, men de bruker mye tid på å organisere og flytte elever, sier FAU-leder Renate Bardal. FAU sendte tidligere en bekymringsmelding om elevtallsveksten og læringsmiljøet til politikerne. Men fordi saken er så betent på Ranheim, ønsker ikke FAU å foreslå noen løsning på plassproblemene.

– Hvordan tror du elever vil reagere på å bli flyttet tilbake til gammelskolen?

– Jeg tror vi vil få alle typer reaksjoner. Noen vil bli frustrerte, og noen vil synes det er urettferdig. Dette er ingen optimal løsning. Også lærerne vil få utfordringer med denne løsningen. Men hvis dette blir vedtatt, så må vi jobbe for å få det til på en best mulig måte. Det er viktig at det blir en positivitet rundt det å flytte til gammelskolen, sier Bardal.

Nei til Vikåsen

Mindretallet i oppvekstkomiteen ønsket også å ta i bruk gammelskolen, men foreslo tre alternativer. Ett av forslagene var å opprette en ny skolekrets rundt ny skole, og benytte gammelskolen inntil ny skole er ferdig. Dette ble nedstemt.

Et alternativ som har vært oppe flere ganger, er å flytte Olderdalen-elevene til Vikåsen skole, som har ledig kapasitet.

– Det alternativet har vi lagt dødt. Det er så få elever det er snakk om, at det ikke vil utgjøre noen forskjell for Ranheim. Samtidig er det ikke mulig å få til en trygg skolevei til Vikåsen , og dermed må elevene busses. Men hvis det er foreldre som ønsker å flytte sine barn til Vikåsen, så kan det være mulig, påpeker Holm Lønseth.

FAU-leder Bardal sier kommunen nå må avklare når det kommer en ny skole på Ranheim, slik at gammelskolen bare blir en midlertidig løsning.

– Rådmannen må nå starte arbeidet med å finne tomt og planlegge ny skole, sier hun.

I vedtaket fra oppvekstkomiteen heter det at ny skole bør bygges så snart investeringsplan for skolebygg tillater det, og at skolen skal plasseres mellom Olderdalen og Charlottenlund.

Saken skal til endelig behandling i formannskapet tirsdag 21. januar.