Julekos: Selv langt ute til havs pyntes det til jul. Foto: Rune Petter Ness

– Å ja, det er det første jeg gjør når et nytt år nærmer seg. Jeg sjekker turnusen for året som kommer. Skal jeg jobbe påske, hva med jula? Når kan jeg være sammen med barna? Jula er jo verst. Det syns alle og det er vanskelig å få byttet den bort.

Anita Sørensen har jobbet offshore siden 1998. To uker ute, fire uker hjemme. I fjor var hun ute hele jula, men i år det hjemmejul. Så når helikopteret står på landingsplattformen på produksjonsskipet Åsgard A ute i Norskehavet kan Anita vinke god jul til de som kom med helikopteret fra Kristiansund og må være offshore denne jula. Snart kan mamma Anita gi familien hjemme i Skien en god juleklem.

–Turnus er en del av jobben jeg har takket ja til. Jeg har jobbet offshore siden jeg var 18 år, og barna mine har blitt 12 og 14 år. De er vant til at mamma er mye borte, men også til at jeg er hjemme i lange perioder, sier Sørensen. Hun som jobber som prosesstekniker i labben.

Julekjolen i bagasjen

Førjulstid er ekstra kos. Også offshore. Hver dag i desember meldes det på høyttaleranlegget like etter frokost hvem som har vunnet dagens adventskalenderpremie. I kantina henger det lysende julehjerter i alle vinduer. Det lukter mer klementiner og pepperkaker enn olje.

Alle her ute vet hva det vil si å måtte jobbe jul.

– Vi blir godt ivaretatt når vi er offshore i jula. Det er flinke kokker her ute som lager god mat, og alt er roligere. Det er mindre som må gjøres og en høytidelig stemning. Alle som skal jobbe julaften eller nyttårsaften tar med seg kjole eller dress i helikopteret, så vi pynter oss og har en fin feiring, sier Sørensen.

Men likevel, de aller fleste hadde nok helst ville vært et annet sted. Julaften er for de fleste heller en kveld med familie enn kollegaer.

Glitrende førjulstid

– Det er jo selvsagt leit å måtte dra fra dem hjemme når jula nærmer seg. Men når vi først han kommet oss ut så er det faktisk greit. Vi slutter å jobbe klokka fem istedenfor syv om kvelden når det er julaften, og så skifter vi og pynter oss litt før vi spiser middag. Vi som er utefår også julegaver av Åsgard A, sier Sørensen som er et skikkelig julemenneske.

– Jeg er veldig julete. Det lyser opp i en mørk vinter, det er koselig og jeg elsker pakker – selv om jeg er voksen, smiler Sørensen. Blikket blir drømmende når hun begynner å tenke på at hun denne jula skal hjem.

–Jeg gleder meg til å spille julemusikk, pynte huset og juletreet. Og mest gleder meg til å være sammen med familien, til å i år få feire jul med barna mine. I år får jeg også litt førjulstid, og jeg skal ta med familien til Liseberg i Sverige og se alle de millionene av julelysene som glitrer i fornøyelsesparken. På julaften har vi kalkun til middag, og etterpå kommer det som ungene syns er artigst, nemlig å pakke opp julegavene. For å være ærlig, så er det det jeg syns er artigst også, innrømmer Sørensen.

Einstøinger ute til havs

Det er et spesielt arbeidsliv å jobbe offshore. To uker langt til havs med lange arbeidsdager og uten særlig kontakt med andre enn kollegaer.

– Etter tolv timer på jobb er det deilig å trekke seg tilbake og bare slappe av. Vi har telefoner på lugarene, men vi blir litt einstøinger her ute, sier Sørensen på lugar nummer 823. Lugaren deler hun med en kollega som går nattskift, slik sover de mens den andre er på jobb. Av og til blir det en løpetur på mølla før boka og tv-en venter på lugaren.

– Hva sier barna når mamma må jobbe om jula?

– De er jo så vant. Dattera mi på tolv år syns det er verst, men jeg sier til barna at slik er det bare. Og de vet at selv om jeg av og til må jobbe når de fleste andre har fri og det er høytid, så har jeg mye fri også. Dette er et valg jeg og familien har tatt.

Lange dager: Heidi Sørensen jobber på labben, og arbeidsdagen varer i 12 timer. Foto: Rune Petter Ness
Rolig lugarliv: Dagens arbeidsøkt er over, og Heidi Sørensen kan slappe av med ei god bok. Foto: Rune Petter Ness