Å lage mat med de beste råvarene fra Trøndelag koster. Regnskapet for Credo Restaurant & Bistro for 2014 viser et underskudd på i underkant av 100 000 kroner. Omsetningen var på 12,2 millioner kroner.

– Omsetningen gikk litt opp i forholdet til året før, men bare med vel én prosent, sier Heidi Bjerkan, daglig leder og kokk ved Credo i Ørjaveita. Her er det både restaurant med mangeretters menyer i første etasje og en bistro i andre etasje som et mer uformelt og rustikk alternativ.

– Vi bør jo helst ikke gå i underskudd, men så gjør vi det likevel. Det er dritvanskelig å drive Credo, vi har for få gjester i forhold til de faste kostnadene våre, innrømmer Bjerkan. Det skyldes blant annet at kun det beste er bra nok for kokken.

Kortreiste råvarer

– Jeg vil lage mat med de aller beste og førsteklasses råvarene. Det skal være ordentlige og mest mulig kortreiste råvarer. Vi bryr oss virkelig om det vi holder på med, og det er viktig for oss å både servere den beste maten og ivareta det lokale landbruket. Det koster. Men det er ikke noe alternativ for meg å gjøre det på en annen måte, dette er min lidenskap og oppgave, sier Bjerkan.

– Men så vil ikke gjestene betale det det koster?

– Vi skulle selvsagt hatt fulle bord hver kveld, men det har vi ikke. Men at Credo er dyrt er bare en myte. Skulle vi tjent mer penger ut ifra råvarene vi bruker, måtte det ha kostet mye mer å spise på Credo. Vi måtte ha lagt oss nærmere prisnivået på lignende restauranter i andre nordiske byer, men det er ikke slik vi vil ha det. Vi vil servere god og lokal mat til en overkommelig pris, sier Bjerkan.

Credo fikk ikke Michelin-stjerne i den nye nordiske restaurantguiden

Suksess med catering

Regnskapene levert Brønnøysundregistrene viser også at «Credo på tur» er et eget selskap. Dette er et cateringselskap, som leverer mat utenfor huset. Her var omsetningen i fjor på 784.000 kroner, det gå en økt omsetning på elleve prosent. Hjemmesiden til Credo viser også at et konsept kalt «Credo i boks» kommer.

– Dette er et smørbrødkonsept som kommer til høsten, sier Bjerkan.

– Flere gourmetrestauranter i Trondheim har måtte legge ned det siste året, som Renaa Matbaren og Fem bord. Gjør det deg litt motløs?

– Nei, slett ikke. Men det er veldig trist at gode konsepter legger ned. Det er rett og slett tragisk at det ikke er rom for et konsept som Renaa i byen. Samtidig kommer det mange nye og spennende konsepter også. Det er bra også for oss som har vært her en stund. Konkurranse og flest mulig ulike konsepter er bare bra for alle, sier Bjerkan.

Årsregnskap
Credo
Tusen kroner20142013Endr. i %
Omsetning12 25212 1790,6
Driftsresultat-40429-
Res. før skatt-124302-
Årsregnskap
Credo på tur
Tusen kroner20142013Endr. i %
Omsetning78470311,5
Driftsresultat48542214,8
Res. før skatt48442214,5
Kun det beste er bra nok: Heidi Bjerkan lager mat av gode og kortreiste råvarer, det koster. Foto: Morten Antonsen