Silje Nilsen og Benedicte Beddari har reist over 200 mil for å nyte natur og adrenalin under Ekstremsportveko. Som mange andre er også de på date med Vestlandet denne uken.

Med brede smil stiger de på land. Rafting i Strandaelvi virker å ha fungert perfekt som et første stevnemøte med Vestlandet for to uredde damer fra Kirkenes.

- Dette anbefaler jeg alle, det var kjempeartig. Vi skulle gjerne tatt en runde til, lyder dommen fra Benedicte Beddari.

Hun hadde aldri prøvd rafting, før i går ettermiddag. Særlig fallet som har fått navnet Laila, er i stand til å gi de fleste et kick, og det er nettopp det Beddari og venninnen Silje Nilsen er kommet for. 23-åringene besøker Vestlandet for første gang i sitt liv. Allerede gir de uttrykk for å være betatt av landsdelen.

- Det er så fint her, mener Beddari.

- Hjemme er naturen så flat. Der har vi ikke muligheten til å gjøre tingene vi skal prøve her, sier Nilsen.

Smaksprøver

Nettopp «å prøve» er et viktig stikkord. Damene er med på opplegget som kalles «Try it», der nybegynnere får forsøke seg på mange forskjellige former for ekstremsport i løpet av fire dager. Paragliding, klatring, kajakkpadling og stående padling er noe av det som står på programmet – en slags ekstrem-ferie. Men ikke alle som deltar på «Try it» er like ferske som venninnene fra Kirkenes. Noen kommer igjen år etter år fordi de liker opplegget med mange ulike smakebiter så godt. Eilert Hansen er her for tiende gang. Han bærer tilnavnet «Mr. Try it».

- Her skal du få se hvorfor, sier han og trekker opp genseren slik at en tatovering med «Try it»-logoen blir synlig.

- De tre første årene var jeg deltaker, nå er jeg gruppeleder. Det er utrolig givende, og betalingen får jeg gjennom å se mestringsgleden lyse ut av øynene på folk.

- Slapper av hjemme

Han forteller at han stadig får tilbakemelding fra folk som er blitt hektet på en sport etter at de for første gang prøvde den under Ekstremsportveko.

- Det er en veldig fin måte å bli introdusert for en sport på, sier han.

Opplegget koster 7000 eller 9000 kroner, avhengig av om man velger paragliding eller fallskjermhopping. Vel anvendte penger, mener de langveisfarende fra Kirkenes.

- Du får veldig mye for pengene. Det hadde kostet mye mer å gjøre alle tingene separat, mener Nilsen.

For dem er det kun såkalte opplevelsesferier som gjelder.

- Slappe av kan vi gjøre hjemme. Når vi er på ferie, skal vi oppleve noe, sier Nilsen.

- Å ligge på en strand i to uker, er ikke noe for oss, nikker Beddari.

- Skrekkblandet fryd

De var ikke alene om å være begeistret for raftingen i Strandaelvi i går. Ansiktsuttrykket til Silje E. Falck (med gul hjelm og rød vest) på hovedbildet på denne siden, burde fortelle en del alene.

- Det er kjempegøy, skrekkblandet fryd. Jeg er egentlig ikke redd, bare litt …, gliser 29-åringen fra Oslo.

- Så lenge jeg er midt i det, tenker jeg ikke, men bare gjør som instruktørene ber meg. Det er andre gang jeg prøver rafting. Første gang var også i denne elven, og da falt jeg uti. Målet nå var å unngå det, og det gikk bra, sier hun.

Etter vel gjennomført raftingøkt, skulle hele «Try it»-gjengen, 47 i tallet, på smalahovemiddag. Finnmarkingene var heller skeptiske.

- Å spise smalahove, det vil jeg si er det mest ekstreme denne uken, ler Beddari.

Silje Nilsen (til v.) og Benedicte Beddari gjør seg klar for rafting. Damene kommer helt fra Kirkenes for å oppleve Ekstremsportveko. Foto: Rune Sævig
Instruktør Nathan Topp forteller hva som er viktig å passe på under raftingen. Han kommer fra New Zealand, og jobber halve året på Voss Rafting Senter. - Jeg elsker det, og denne uken er ekstra bra, sier han. Foto: RUNE SÆVIG