– Det er en stor opplevelse å være til stede her, med norske flagg og masse folk kledd i norske drakter.

Det sier pensjonert professor og rektor emeritus Rolf Grankvist på telefon fra Seattle.

«Welcome to Seattle’s popular 17th of May Celebration, a.k.a. Syttende Mai [Soot-n-duh My]», skriver den lokale 17. mai-komiteen på sine hjemmesider og lover mer enn 100 grupper i paraden som inkluderer blant annet korps, drillgrupper og klassiske biler.

Leiv Eiriksson-lenken

Sammen med kulturministeren representerer han Norge under den amerikanske feiringen som hvert år samler rundt 20 000 mennesker til en parade i Seattle-forstaden Ballard. Med tittelen «Honorary Grand Marshal» skal Grankvist kjøres i vogn i 17. mai-toget i tillegg til å holde to taler i løpet av 17. mai-helgen.

80-åringen var gjesteprofessor ved University of Washington i tre perioder og har feiret den norske grunnlovsdagen «over there» flere ganger. Han har gjennom mange år vært svært opptatt av historien rundt Leiv Eiriksson, som den første europeer som kom til Nord-Amerika. Sammen med Kristine Leander i Leif Erikson International Foundation startet han i 1994 et prosjekt for å få satt opp statuer av den sagnomsuste pioneren flere steder i verden. Det resulterte blant annet i statuen av Leiv Eiriksson som står på Brattøra. Det er en kopi av en tilsvarende statue som står i Seattle, laget av August Werner. The Leif Erikson Society i Seattle ga en kopi av statuen til Trondheim i forbindelse med 1000-års jubileet til Trondheim by i 1997. Ifølge Olav Tryggvasons saga reiste Leiv Eiriksson ut fra Trondheim på sin historiske reise til Vinland i år 1000. Dette er nedtegnet av Snorre Sturlason 1230-1240.

Fra 1889

I fjor var Grankvist i Seattle da en ny plakett på Eiriksson-statuen i Ballard ble avduket og nå er han invitert tilbake.

– Dette betyr veldig mye for amerikanere med norsk, ja jeg vil også si skandinavisk, avstamning, sier Grankvist som er æresgjest sammen med Thorhild Widvey, Kristine Leander og kunstner og treskjærer Jay Haavik.

17. mai-feiringen i Seattle har røtter helt tilbake til 1889. I år blir dagen gjort kjent med at det norske flagget heises på toppen av landemerket og utsiktstårnet «Space Needle».

Les mer om feiringen på komiteens hjemmesider: 17thofmay.org

Rolf Grankvist er på plass i USA for å feire 17. mai. Foto: Privat