Siste innspurt: Både Mats og kjæresten Frida er erfarne leirdeltakere, og har pakket ned klær til all slags vær. Foto: Leikny Havik Skjærseth

– Jeg tror det blir veldig bra, jeg håper det, sier fylkesleder Mats Monsen (23) i AUF Sør-Trøndelag før avreisen til stedet der han opplevde sitt livs mareritt for fire år siden.

Sammen med kjæresten Frida Dahlberg (18) pakker han til den første leiren på Utøya siden terrorangrepet i 2011. Telt, ullsokker og sandaler legges ned i bagen. Ved siden av ligger den aller viktigste gjenstanden, nemlig campingstolen.

– Den er uunnværlig, forteller han med et smil.

Les også: Over 1000 påmeldt til AUF-leiren på Utøya

Les også: Stor internasjonal medieinteresse før AUFs sommerleir

– Godt å være på dugnad

Monsen var på Utøykaia og ventet på båt over til øya, 22. juli for fire år siden. Siden har han vært tilbake på øya i Tyrifjorden hvert år på minnemarkering, og seinest på dugnadsarbeid før sommerferien.

– Jeg trodde det skulle være tungt å være der, men det var veldig godt. Spesielt det å være med på dugnad, og gjøre det fint og koselig igjen, satte jeg veldig pris på, sier Monsen.

Kjæresten Frida har vært på minnemarkering på Utøya, men aldri på leir der før. De tre siste årene har AUF-leiren blitt arrangert på Gulsrud, og Frida har deltatt på de to siste. Mats var på sin første leir i 2009. De møttes gjennom AUF, og har vært kjærester i to og et halvt år.

– Det blir veldig spennende å se hvordan det blir. Jeg tror fokuset på 22. juli kommer til å forsvinne litt, samtidig som det kommer til å være der likevel. Jeg gleder meg til å oppleve den Utøya-følelsen alle snakker om, forteller hun.

– Det er litt som å ha sommerfugler i magen, samtidig som man kjenner et stort fellesskap der alle føler seg hjemme, og i tillegg møte spennende politikere, forklarer Mats.

Les også: - Fire år er lite når dype sår skal gro

Les også: 22. juli kan bli europeisk merkedag

Rekordstor påmelding

60 personer fra Sør-Trøndelag og 14 personer fra Nord-Trøndelag drar til årets AUF-leir. I alt er det over 1000 som har meldt seg på leiren, som er den første på Utøya siden terrorangrepet. Det er trolig det største antallet noensinne.

Mats tror den store interessen skyldes ønsket om å ta Utøya tilbake.

– Jeg tror mange har lyst til å ta Utøya tilbake. Det er en plass å møtes, og diskutere politikk. Etter alt vi har vært igjennom kan det å dra dit være positivt og bra, det kan hjelpe for den som sliter. Men det er viktig å ha fokus på at det er greit å ikke ha det bra også. Vi skal hjelpe til slik at folk koser seg mest mulig, sier Mats.

Les også: - Terroren kommer ikke nærmere Norge - den har allerede vært her

Kanskje aldri klar

Jorid Holstad Nordmelan fra Namsos føler seg ikke klar til å delta på en Utøya-leir.

– Jeg er ikke klar for å overnatte der, det blir jeg kanskje aldri, forteller hun.

24-åringen har vært på Utøya to ganger tidligere i år, blant annet på fireårsmarkeringen, men siden hun er gravid ble opplevelsen mye sterkere enn tidligere ganger.

– Fokuset ble helt annerledes. Å skulle bringe nytt liv inn i verden, og tenke på at ting kunne vært helt annerledes, er overveldende, forklarer Holstad Nordmelan.

Hun synes arbeidet som er gjort på Utøya, med nye bygg og ombyggingen av det tidligere kafébygget, nå kalt Hegnhuset, er veldig flott.

– Jeg tror Hegnhuset kommer til å bli spesielt. Det blir et slags minnested, sier hun.

Tema for årets leir er internasjonal solidaritet i et generasjonsperspektiv. Aayat Alqormozi fra Bahrain, som vant Studentenes fredspris for 2015, skal holde tale for AUF-erne i løpet av leiren. Andre gjester er Ap-leder Jonas Gahr Støre, NATO-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland og en rekke Ap-topper.