Ekteparet Hildrun og Peder Norvald Lundemo bor på den siste boplassen i Sørli før man krysser grensen til Sverige.

- Vi vet vi er de siste på strømlinja, sier Peder Norvald Lundemo.

Siden lørdag kveld i forrige uke har det vært mørkt hos ekteparet.

- Vi har det forholdsvis bra. Vi har vedovn og springvatn, og et aggregat vi kan skifte på å bruke mellom fryser og varmtvannstank.

Uten kontakt

Men ekteparet har fått kjenne på kroppen hvordan det er å være isolert fra omverdenen.

- Det er et virvar av ledninger ut over golvene alle steder. Men det verste til å begynne med var at vi ikke hadde radio, heller ikke telefon. Vi hadde ingen av delene før ute i denne uka.

De visste i starten ikke hvor stort omfang uværet hadde hatt.

Søndag morgen var veiene sperret av vindfall og knekte trær som lå over veien. Det er fem kilometer kommunal vei til nærmeste fastboende nabo. Peder så seg nødt til å ta grep.

- Jeg begynte å rydde vegen og møtte etter hvert de som brøyter. De ryddet veien fra andre siden.

- Lav beredskap

Peder er ikke helt fornøyd med kriseberedskapen i kommunen.

- Det ble ikke organisert noe i kommunen før på mandag. Jeg vet at søndag satt det gamle folk, helt skjelvne, og ikke visste noen ting. De fikk hjelp av Røde Kors på mandag. Jeg synes det er rart at kommunen ikke hadde et krisemøte i forkant av uværet. Det var jo varslet i nyhetene.

Rådmann Karl Audun Fagerli i Lierne kommune forklarer at de ikke rakk å besøke alle.

- Vi hadde folk ute i Sørli søndag, men rakk ikke besøke alle sammen. Derfor prioriterte vi dem som var alene, uten familie. Men jeg vet om et tilfelle der en hjemmeværende mor var alene og ikke fikk besøk da begge barna hadde reist bort i helga. Men da telefonen og internett ikke fungerte måtte man velge hvem man trodde hadde størst behov for besøk, forteller Fagerli

Han sier også at kommunen nærmest ble tatt på senga, da uværet Hilde slo til mye lenger inn i landet enn værmeldingene tilsa.

Venter

Hildrun og Peder Norvald Lundemo har ikke hatt kontakt med NTE. De vet hvordan ståa er. Først må strømlinja ryddes. Så må den repareres. Lundemo mener det nå bare er reparasjonene langs linja som står igjen. Sist i mål blir ekteparet på Lindbo.

- NTE må rydde fra kraftstasjonen og hit. Det har de gjort, men det er vel en del oppretting de ikke er ferdig med ennå, mener Lundemo.

NTE beklager på det sterkeste at Lundemo og tre andre strømkunder fortsatt er uten strøm i Lierne.

- Årsaken til at det har tatt så lang tid er de massive ødeleggelsene i Lierne, spesielt i Sørli og mot svenskegrensa der han bor. Vi har gått løs på hovedforsyningene først, så jobbet med abonnentnettet mellom trafoene og boligene. Mot Linneset har vi måtte ta mye skog og bytte ut stolper, forteller administrerende direktør Trygve Kvernland i NTE nett.

Han mener ekteparet ved svenskegrensa kan få strømmmen tilbake lørdag formiddag.

- Så fort det er lyst i morgen tidlig kjører seks mann fra Lierne gjestegård, med nysmurte matpakker, for å få i stand de siste kretsene. Så da blir det ei råd, de blir påkoblet i morgen ettermiddag, sier Kvernland.

Tilbake i Namsskogan

I Namsskogan kommune skal alle nå ha fått tilbake strømmen.

- Noen fritidsboliger er fortsatt uten strøm, men etter det vi vet med lokalkunnskap og meldinger fra NTE, er at alle husstander er påkoblet, sier konstituert rådmann Ivar Kvalø fredag ettermiddag.

Uværet har gjort store skader på linjenettet på Linneset. F.v. nabo Arnfinn Alsli og Peder Lundemo. Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK
Peder Lundemo må kjøre til Jule i Sørli for å skaffe mer bensin til aggregatet. Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK
Peder Lundemo i samtale med NTEs Lierne-monyør Nils Olav Skjelbred. Det er usikkert hvor lang tid det vil ta før Peder får strømmen tilbake. Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK