– Alle signaler nå tyder på at reguleringsplanen for Ørland hovedflystasjon blir avgjort i kommunaldepartementet, sier statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet.

Da Forsvarsbygg og Ørland kommune tok sommerferie, var uenigheten om støygrensene fortsatt så stor at Forsvarsbygg la inn innsigelse. Den uenigheten har ikke blitt mindre etter at reguleringsplanen har vært ute på høring.

Skjerper kravene

I den reviderte planen for flybasen mener direktør Olaf Dobloug i Forsvarsbygg at Ørland kommune har skjerpet kravene både til flystøy og innløsning, og at ny skole, skolevei og våtmarksområde skal være etablert før de første kampflyene kommer til Ørland høsten 2017.

– Det er ikke akseptabelt for Forsvaret at Stortingets vedtatte fremtidige virksomhet ved Norges hovedbase for kampfly skal være avhengig av dispensasjonsvedtak i Ørland kommune, sier Dobloug.

Bestemmelsen slik den nå er formulert, må derfor anses som en skjerpelse av tidligere forslag, mener Forsvarsbygg.

Ikke statlig plan

Forsvarsbygg har tidligere fryktet at en langvarig reguleringsprosess ville forsinke etableringen av den nye kampflybasen. Det har derfor vært nevnt at en statlig plan kunne bli aktuelt, det vil si at staten tar over reguleringsarbeidet. Dette er ikke lenger aktuelt, opplyste statssekretær Øystein Bø da han møtte ledelsen i Ørland kommune i går.

– Nei, vi ser at kommunen har holdt sine frister, og derfor er det ikke snakk om statlig plan. Dersom kommunestyret den 13. november vedtar rådmannens forslag til reguleringsplan, vil vår innsigelse ligge fast. Da går saken til mekling hos Fylkesmannen og eventuelt til Kommunaldepartementet, sier Bø.

Lover rask behandling

Nå er det imidlertid ingen som lenger snakker om et kompromiss. For Ørland kommune betyr de omstridte punktene så mye at ordfører Hallgeir Grøntvedt i går mer enn antydet at saken ville havne hos statsråd Sanner.

Statssekretær Per-Willy Amundsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet lover en rask behandling dersom de får saken.

– Vi er kjent med den pågående planprosessen for ny kampflybase i Ørland. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har imidlertid ingen formell rolle i saken så lenge den er til behandling i kommunen. Dersom saken kommer til departementet som innsigelsessak, vil vi selvsagt bestrebe oss på å behandle saken så raskt som mulig, sier Amundsen.

Tviler tross nytt tilbud

Forsvarsbygg og Forsvarsdepartementet har også innstilt seg på en slik løsning. Bø sier riktignok at de er enige om mye, men at de ikke kan strekke seg stort lenger for kjøp av Hårberg skole. Der ligger tilbudet nå på teknisk verdi, det vil si 78 millioner kroner. Det betyr at Ørland må finansiere en ny skole til 150 millioner, og det er penger kommunen ikke har.

Slik situasjonen er nå, vil trolig Kommunaldepartementet følge anbefalingen til Forsvarsbygg. Dermed går prosessen videre med de foreslått støygrensene.

For det sivile Ørland betyr det at beboere i indre rød sone blir prioritert først. Det vil si de som er utsatt for helseskader på grunn av flystøy.

Også landbruk med dyr nær flybasen blir prioritert. Her er det aktuelt å gi bønder med kyr erstatning ved overgang til annen produksjon.

Tilbud til berørte i 2019

– Vi har også sagt at vi skal gi alle i rød og gul sone et tilbud i løpet av 2019. Hvor lang tid det tar før alle har fått avbøtende tiltak avhenger av hvordan prosessen går videre, sier Olaf Dobloug.

Forsvarsbygg vil også utrede bygging av en idrettshall, enten inne på basen, eller rett utenfor sammen med kommunen.

Utbyggingen av rullebanen starter neste høst. Det betyr at arbeidet med å få på plass et steinuttak haster. Her jobber Forsvarsbygg med flere muligheter. de mest aktuelle er det kontroversielle steinuttaket ved Lerbern og et innenfor basen.

Forsvarsbygg og Forsvarsdepartementet hadde også møte med de støyberørte beboerne ved flybasen i går. Her gjorde statssekretæren det klart at de vil være fleksible, og at beboere kan kjøpe boligen tilbake etter innløsning. Bø var imidlertid helt klar på at huset da ikke kan brukes til bolig igjen.