Helse Midt-Norge må spare i alle ledd for at det nye, omdiskuterte sykehuset i Molde kan bygges. Spleiselaget er en form for regional solidaritet som koster.

Helseminister Bent Høie (H) har bestemt at Molde blir stedet for det nye sykehuset på Nordvestlandet. Selv om det fortsatt er strid om stedsvalget, planlegges det ut fra byggestart i 2018. Frem til den tid må mye være på plass. Viktigst av alt er at egenkapitalen er på plass.

Den skal alle de andre helseforetakene i Midt-Norge bidra til. St. Olavs Hospital er største bidragsyter til det nye sykehuset, og har allerede satt av 700 millioner kroner til formålet. Neste år blir universitetssykehuset trukket med 160 millioner, Helse Nord-Trøndelag med 69 millioner og Helse Møre og Romsdal selv med 122 millioner. Uttellingene betinger fortsatt omstilling og streng kostnadskontroll ved alle sykehusene i Midt-Norge.

Helse Midt-Norge er nå landets kanskje mest veldrevne regionale helseforetak. Økonomien er under god kontroll, regnskapene går med overskudd. Mens Nord-Trøndelag styrer mot et mindre underskudd, er det den fremtidige sykehusutbyggeren Helse Møre og Romsdal som står for det største underskuddet, så langt i år er det på 60 millioner kroner. Selv om helseforetakene klarer å spare nok penger til den nødvendige egenkapitalen, er det slett ikke sikkert at Helse Møre og Romsdal selv vil ha økonomi til å betjene byggelånene. Dem må foretaket selv ta seg av.

Det krever en solidaritet og en gjensidig respekt som ikke alltid har vært like sterk fra Møre og Romsdals side. Under utbyggingen av St. Olav på Øya måtte også våre midtnorske venner på Nordvestlandet trø til økonomisk. For at sykehuset skulle klare sine økonomiske forpliktelser, måtte det støttes av de andre foretakene - akkurat slik de andre nå støtter Møre og Romsdal.

Men dette ble ikke godt mottatt. Politikere på Sunnmøre kalte bidragene for «trønderran», Sunnmørsposten fulgte opp med å rase mot det påståtte trønderranet på lederplass, og fylkespolitikere på begge sider av fylkesgrensen fulgte opp med gjensidige beskyldninger. Det toppet seg da ekspertene fant ut at det var en skjevfordeling av midler mellom de ulike foretakene i regionen, noe som gikk i disfavør av St. Olav.

I dag er denne krangelen heldigvis historie. Historien om St. Olav har vist at ved å stå sammen, klarte regionen å få til et flott sykehus. Det håper vi vil gjenta seg også i Molde.