Med innflyvingen rett over huset og nytt ammunisjonslager like ved, var avgjørelsen enkel. Arnfinn Hoøen selger hjemgården til Forsvarsbygg. Foto: DAN ÅGREN

– Jeg er godt fornøyd både med prosessen og dialogen med Forsvarsbygg, sier Arnfinn Hoøen.

Forsvarsbygg har måttet tåle mye kritikk fra de støyrammede beboerne rundt Ørland hovedflystasjon. Det har både gått på informasjonen rundt prosessen om innløsning av boliger, størrelsen på tilbudet om erstatning, og at prosessen har tatt for lang tid.

Over markedspris

Arnfinn Hoøen har imidlertid lite å klage på. Han kunne riktignok gjerne tenkt seg litt mer for kårboligen, men er godt fornøyd med betalingen for jordbruksarealet som er solgt til Forsvarsbygg.

– Totalt sett er jeg godt fornøyd med pakken. Jeg har fått 7,6 millioner for to boliger og 380 dekar jord. Det er mer enn jeg ville fått om jeg hadde solgt gården på det åpne marked. I tillegg holder jeg på å selge landbruksmaskinene før jeg nå pensjonerer meg på heltid.

Dermed kan Hoøen ta med seg rund åtte millioner kroner for salget av livsverket, og starte med ny bolig på Brekstad. Et skår i gleden er at staten henter tilbake rundt 800 000 kroner i skatt.

Tre har godtatt erstatning

– Jeg har verken dyr eller melkekvote lenger, så for meg var ikke avgjørelsen så veldig vanskelig. Heller ingen av barna var interessert i å ta over etter at utbyggingen på flybasen ble vedtatt. Likevel er det vemodig å forlate gården som familien har eid siden slutten av 1880-tallet.

Sammen med fem andre gårdbrukere som står utenfor Støygruppa Ørland har Hoøen forhandlet seg frem til gode avtaler med Forsvarsbygg. I tillegg til Hoøen har to andre av de fem også akseptert tilbudet om innløsning.

Forstår de som sier nei

Hoøen har registrert at mange av de andre støyrammede har klaget over lave tilbud. Det har han forståelse for.

– Når du sitter med relativt ny bolig og høy gjeld, så forstår jeg at det er vanskelig å akseptere innløsning der du må øke gjelden. Vi som har solgt jord er nok i en litt annen situasjon.

– Du frykter ikke misunnelse når du nå har blitt mangemillionær på flystøy?

Møtte veggen

– Nei, erstatningen dekker verdier som er bygd opp over mange år, og som går ut igjen når jeg skal etablere meg på nytt.

For vel et år siden sto også Hoøen frem i Adresseavisen og fortalte hvor vanskelig det var å leve i uvisshet før forhandlingene med Forsvarsbygg endte i en avklaring i våres.

– Usikkerheten og spenningen førte til at jeg møtte veggen og måtte oppsøke lege. Etter at vi kom til enighet, ser jeg mye lysere på situasjonen. Kanskje kjøper jeg meg en båt igjen og besøker en av holmene og øyene som jeg har beholdt etter salget, sier Hoøen.

– Viktig å kjøpe opp jord

Forsvarsbygg mener det er forskjell på kjøp av dyrket mark og innløsning av bolig.

– Vi ønsker å tilby bønder som mister dyrket jord til utbyggingen av basen erstatningsjord gjennom makeskifte. Derfor er det viktig å kjøpe opp noen landbrukseiendommer med nær beliggenhet til de som avstår jord for å tilby jord i stedet for penger, sier direktør Olaf Dobloug i Forsvarsbygg.

Mange avventer svar

I første omgang har 17 beboere i den mest støybelastede sonen fått tilbud om kjøp av boligen eller erstatning for salg av eiendom.

To av disse har så langt takket ja til tilbudet, men fristen for å svare er ennå ikke gått ut. I tillegg kommer de tre der Forsvarsbygg har kjøpt erstatningsarealer, opplyser Dobloug.

Hus og hjem viktigst

– Vi er selvfølgelig glad for at noen av beboerne nå sier de er fornøyde både med prosessen og oppgjøret de har fått fra  staten. Jeg synes det gir et mer nyansert bilde av situasjonen, og det er flere positive signaler selv om jeg skjønner at der er en meget vanskelig avgjørelse for de berørte. Hus og hjem er det viktigste i livet for de fleste.

– Støygruppa krever at alle i rød sone skal få et tilbud innen et år, men det klarer dere ikke?

– Vi vil nå avvente reguleringsplanen som skal vedtas i november før vi går ut med flere tilbud. Deretter vil vi prioritere de med spesifikke behov, og beboere som er utsatt for hørselsskade på grunn av maksstøy på 110 desibel, med tilbud om innløsning ett år før de første flyene kommer. De resterende vil få tilbud om innløsning senest i løpet av 2019.

– Men hvorfor er noen godt fornøyde, mens andre knapt kan overleve med tilbudet fra dere?

– Det er forskjell på beløpene for innløsning av bolig og kjøp av eiendom. Staten forholder seg til gjeldende regler og praksis , og folk er jo også ulike, sier Dobloug.