Ny runde: Gamle og nye koster i «Rabarbrateateret» er nå i gang med prøvene til en ny runde med «En medtsåmmårnattsdrøm» som har premiere 2.august i «bakgården» på Bakklandet. Foto: Dino Trto

- Vi må få fram rømningsveiene her, og få vekk de buskene så det blir plass til amfiet, men farsken her ser jeg at det er mindre vegetasjon enn i fjor...

Hele staben i Rabarbrateateret er på befaring i «bakgården» på Bakklandet i Trondheim der de om noen uker skal spille «En medtsåmmårnatts drøm». Deler av plassen er gjengrodd, mens noe er litt mer glissent enn sist.

Denne uka startet prøvene til stykket som gjorde så stor suksess i fjor at de valgte å sette det opp på nytt i år. 30 personer, derav 20 skuespillere på scenen, er i gang med forberedelsene til de ti forestillingene som skal spilles fra 2-11. august.

- Vi tar det like alvorlig i år, og har en prøvetid på tre uker foran oss nå. Dette er et overflødighetshorn av artigheter og skjønnhet med en historie som spriker til alle kanter. men det har så mange forskjellige typer og ulike vrier at dette umulig kan bli kjedelig. Det kommer noe nytt hele tiden, selv om det er den samme forestillingen vi setter opp for andre gang. Det er mangfoldet av forskjellige teaterstiler som gjør dette spennende, det er alt fra revy til drama, til komedie og farse, sier Brandtzæg.

Dugnad

Stykket er basert på Hans-Magnus Ystgaards versjon av William Shakespears «En midtsommernatts drøm», gjendiktet på sparbumål. Teksten og musikken er den samme som sist, og forestillingen blir til i fellesskap der hele staben bidrar med alt mulig.

- Det er ikke sånn at jeg forteller hva folk skal gjøre, her gjør alle det de er gode til. Alt utvikles utifra hvilke skuespillere som er med, og når vi har med fem nye, blir det selvsagt annerledes og mye nytt. Så de som har sett det før vil nok merke at en del er forandret. Som instruktør blir jeg mer som en trener, det gjelder å få folk til å trives i rollen sin.

- Du får ikke lyst til å stå på scenen selv?

- Jeg skal vikariere en dag. Men det er veldig artig å være instruktør, og dette er et kollektivt prosjekt der alle bidrar.

Prisbelønnet

Rabarbrateateret fikk prisen for «årets forestilling» under Adresseavisens Ut-Awards, og Brandtzæg er overbevist om at denne utgaven vil bli like bra. Til helgen må hele staben bidra med alt fra å luke ugress til å klippe hekken.

- Dette er en forestilling som blir til på dugnad med profesjonelle. I fjor solgte vi 1300 billetter, men i år har vi utvidet til 2000 billetter, sier Marit Gjeset som er produsent for forestillingen.

- Vi skal jo egentlig lage noe nytt hvert år, men det var så mange som ikke fikk sett forestillingen i fjor at vi tenkte at det nesten var en plikt å sette opp forestillingen en gang til. Dessuten vet vi ikke hvor lenge vi får muligheten til å spille i «bakgården», for nå har Trondheim kommune oppdaget plassen, og har planer om å ta den i bruk. Kanskje blir den solgt, men vi håper at den vil bli brukt til kultur, sier Gjeset.

- Det blir ingen fridager på oss før premieren nå, vi skal øve hver eneste dag. Og skriv gjerne at folk må kjappe seg hvis de vil ha billetter til forestillingen, i fjor ble det utsolgt. Skuespillerne får ikke lønn dersom vi ikke selger billetter, så folk gjør en god gjerning om de kommer, smiler Brandtzæg.

spilles i Brubakken 12 fra 2. august til 11. august.