I en hektisk gruppevisning i et hybelkompleks i Kalvskinnsgata 2 kjemper Ida Jostad (19) og far Ole Iver Jostad om én av 20 studenthybler.

- Vi kjørte opp fra Gjøvik etter at jeg fikk studieplass på Handelshøyskolen i forrige uke. Vi har ringt på flere hybler som har blitt revet vekk. Dette er første visning jeg er på, jeg krysser fingere for at jeg får den, sier hun.

Rekordsøkning

Til tross for at private aktører har kastet seg på hybelbølgen, er det fortsatt Studentsamskipnaden (SiT) som bygger klart flest boliger i Trondheim. I fjor ferdigstilte SiT 612 boliger på Lerkendal. I 2016 håper SiT å ferdigstille ytterligere 530 hybelenheter i utvidelsen av Moholt studentby, og samtidig bygge ut rundt 200 hybler i Prinsens gate.

Og etterspørselen etter hybler har ikke avtatt. I perioden januar til juni i år søkte 8150 studenter om SiT-bolig. Det er ny søkerrekord og en økning på 15 prosent fra i fjor. Mange har fått bolig, men fortsatt står 2750 personer på SiTs venteliste. Både Voll studentby og de rund 100 studentboligene E. C. Dahls Eiendom har i Midtbyen er leid ut, samtidig som eierne av Falkenborg studentby regner med å være utleide i begynnelsen av august.

- Selv om det nok er mulig å finne bolig for alle studentene i Trondheim, er behovet for nye studenthybler stort. Vi må få luket bort de dårligste boligene som aldri skulle vært leid ut, og de dyreste som studentene egentlig ikke har råd til, sier administrerende direktør i SiT, Knut Solberg.

2 av 10 kan få hybel

En oversikt Adresseavisen har laget basert på tall fra Trondheim kommune og private eiendomsselskaper, viser at det ved semesterstart vil være 6610 rene studenthybler tilgjengelig for byens drøyt 35 000 studenter, når man regner med både SiTs hybler og det private tilbudet. Det gir en dekningsgrad på totalt 18,9 prosent, noe som betyr at mindre enn 2 av 10 studenter kan regne med å få en hybel i en studentby eller et rent studentprosjekt.

Det samlede antallet studenthybler har økt med rundt 1800 enheter fra 2006 og frem til i dag, men dekningsgraden har kun økt med litt over ett prosentpoeng. Grunnen er at antallet studenter har vokst kraftig i samme periode. De to neste årene er studentmassen ventet å stige ytterligere. Selv om SiT og private aktører vil ferdigstille totalt 1200 studenthybler de neste to årene, vil den kombinerte dekningsgraden kun stige til 21,6 prosent.

Sykepleierstudent Kenneth Jakobsen (22) skulle gjerne sett at det var flere studentboliger tilgjengelig.

- Alt jeg har vært på til nå har vært skittent og lite, som noen rottereir. Folk gidder ikke å vaske til visning en gang, fordi de vet at de får leid ut uansett. Det er absolutt behov for sentrumsnære studentboliger med bedre standard, sier Jakobsen.

Betaler for standard

Han er på samme visning som handelshøykolestudent Jostad, og får støtte i konklusjonen sin.

- Jeg betaler heller litt ekstra for å få en grei standard, og bo sentralt, sier hun.

- Hvordan får du råd til å bo sentralt å ha god standard?

- Jeg håper jo at foreldrene mine kan hjelpe litt hvis det kniper. I tillegg satser jeg på å få meg en jobb etter hvert, sier Jostad.

Student Kenneth Jakobsen (22) forteller at han har vært på flere visninger hvor utleierne ikke en gang har orket å vaske til visning. - Mange boliger som leies ut til studenter ser ut som rottereir, sier han.