Tenk tilbake til tider da den optimale helgelykke var en stor form med fløtegratinerte poteter, med masse melk, ja gjerne fløte - toppet med syndige mengder ost.

Tenk dere tilbake til tider da kraftig krydrede kjøttboller var en eksotisk avveksling til mammas kjøttkaker.

Gratinert: Ikke skyll poteten når den er skrelt. Da skyller du bort stivelsen.

Og tenk dere det, denne tiden er faktisk tilbake. Grisete middager med potet full av fløte, overøst av fettholdig smeltet ost er ikke bare helt lov, men helhipt. Hvilken lykke!

Hva kan vi tilføye?

Kom dere til grytene, hakk opp osten - og peis på med fettholdige ingredienser og gode smaker.

Skjær godt av osten: Rause mengder cheddar eller jarlsberg-ost.

Kanskje er ikke syforeningen moden for dette ennå, kanskje dere fortsatt bør kjøre salater, lette paier og sushi der noen år, til det vokser grønne stilker ut av ørene på dere. Men i guttegjengen vil det funke som bare juling, og hjemme i familiens skjød kan vi garantere at de yngste vil være med på notene.

Det er morsomt å servere dette i porsjonstallerkener, men ikke nødvendig. Bruk gjerne én stor ildfast form og så deler dere broderlig rundt bordet.