Bovim kritiserte måten Norge tar imot utenlandske studenter og forskertalenter på.

– Altfor ofte møter de hinder som gjør at de enten ikke kommer, eller velger å reise igjen, til land med en helt annen tilnærming til å ta imot internasjonale talenter, sa Bovim.

Rektoren startet talen til de 77 som mottok beviset på at de har tatt doktorgraden med å fortelle om suksesshistorien som ledet til nobelprisen i medisin. For å være et internasjonalt fremragende universitet, må NTNU gjøre som Moser-paret - invitere de beste i verden. Problemet er at det ikke er så enkelt for utlendinger utenfor EØS-området, sa rektoren.

Taper talenter

– Toppforskere har forlatt NTNU fordi et stivbeint regelverk har nektet dem å reise ut av Norge mens de venter på fornyet oppholdtillatelse, eller på at ektefellen får arbeidstillatelse. Etter flere måneder uten mulighet til å delta på internasjonale konferanser eller reise på ferie og familiebesøk, gir de til slutt opp og drar, sa Bovim.

– Uakseptabelt

I talen nevnte han også de iranske NTNU-stipendiatene som etter mange måneder i Norge fikk avslag på søknader om midlertidig opphold og måtte avbryte arbeidet med doktorgraden og forlate landet. Bovim uttrykte at han ikke ville blande seg i sikkerhetspolitiske vurderinger, men sa det er uakseptabelt at Norge mister gode forskere fordi andre land har bedre rutiner og greier å holde en akseptabel saksbehandlingstid. Dette rammer norsk forskning og universitetenes muligheter til å hevde seg og være attraktive samarbeidspartnere, sa rektoren.

Mot skolepenger

Bovim adresserte statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i talen og ba dem forenkle reglene for å komme til Norge og å senke barrierene for internasjonal utveksling. Rektoren gikk også ut mot innføringen av skolepenger for studenter utenfor EØS-området, og sa det betyr mindre mangfold og tap av talenter.

LES OGSÅ: Her henter Siv pengene

– Så rause må vi være at gratisprinsippet i norsk utdanning ikke forbeholdes de av våre studenter som er født i vår privilegerte del av verden, sa Bovim, og viste til at NTNUs motto er «Kunnskap for en bedre verden».

Rektor Gunnar Bovim på fredagens doktorpromosjon. Foto: MENTZ INDERGAARD