Italienske uker er ikke hva de var, i Trøndelag vel å merke. Mens trøndere nå for tida jevnlig opplever italienske uker i Italia, var det før i tida mer vanlig at de italienske ukene kom hit. Sist herverende avis skrev om «italiensk uke», var i forbindelse med en plakatutstilling på biblioteket i Steinkjer på 90-tallet.

Derfor er det i folkeopplysningens navn en glede å presentere dette bildet fra da det virkelig var italienske uker i Trondheim, som preget bybildet. «Den italienske uken fikk en god begynnelse» var den kledelige tittelen på artikkelen med dette bildet, som sto på trykk i avisen lørdag 6. juni 1964. Det vil si for temmelig nøyaktig 51 år siden. «Det er bare å gi seg spaghettien i vold!» tilføyde avisen begeistret.

Ifølge artikkelen var den italienske handels- og kulturoffensiv til inspirasjon og glede : «En lenge savnet fortausrestaurant i Olav Tryggvasons gate er dukket opp foran Astoria hotell», meldte reporteren, som dessverre ikke sørget for at de to kvinnene som fikk æren av å visualisere den italienske uken ble navngitt i avisa. Til gjengjeld rapporterte han at, for vi får tro det var en han: «Trondheims-damer i vakre italienske nasjonaldrakter går daglig rundt med blomsterkurver og virker i det hele tatt forskjønnende på gatebildet».

Godordene formelig haglet om arrangementet: «Fortausrestauranten utenfor Astoria og de fargerike salgsbodene nedover gaten er så selvfølgelig sjarmerende at vi gjerne så dem etablert permanent for sommeren». Det ble dessuten arrangert konkurranse i «mest fikse vindusutstilling mellom Bakke bro og Ravnkloa».

På den kulturelle siden meldte avisen at: «I Verdensteatret kjøres det enkelte dager italienske dokumentarfilmer av usedvanlig god kvalitet», og fremholdt at av disse var det mye å lære: «Både for Italia-interesserte og dem som er opptatt av den rene filmteknikk.». Fra ukens åpningsmiddag på Britannia med musikk av Cecollis orkester, meldte avisen at: «Wenche Holtermann ønsket velkommen og holdt en aldeles ubegripelig tale på italiensk».

Firmaet Chr. Falster i Olav Tryggvasons gate 21 seiret i vindusutstillerkonkurransen, med: «En meget smakfull utstilling av damesko». Dekoratør Simon Erntsen var mester for utstillingen. Som apropos til den lokale seieren, meldte avisen at samme mann «av det verdensberømte danske Fred. Hindsgauls Fond for reklamefolk er tildelt et studiestipend på 3500 kr. Så vidt vites er det første gang dette stipendiet går til Norge, og det må sees som en honnør til de gode utstillingene i Trondheim», skrev avisen, og opplyste at: «Erntsten reiser fluksens til verdensutstillingen i New York for å høste erfaringer der».

I oppsummering av det som etter våre funn var den første, men slett ikke siste italienske uke i Trondheim på 60-tallet, beskrev formann i arrangementskomiteen, kjøpmann Reidar Hoff, arrangementet som et tiltak som falt i god jord hos alle parter, «unntatt værgudene».