Vi holder på med mye rart som slett ikke er særlig produktivt, skal vi tro produktivitetskommisjonen. Det kanskje aller dummeste vi gjør er å produsere mat. Her er økonomenes guide til et mer effektivt Norge – uten bønder, uten bygder og helt uten dyr, norsk mat. Foto: Jan O Henriksen, Adresseavisen

På oppdrag fra Siv Jensen har noen av landets skarpeste økonomer funnet ut hvordan Norge skal bli mer lønnsomt. Vi holder på med mye rart som slett ikke er særlig produktivt, skal vi tro produktivitetskommisjonen. Det kanskje aller dummeste vi gjør er å produsere mat.

1. Mat lønner seg ikke

Norsk landbruk er ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt, slik lyder konklusjonen fra den regjeringsoppnevnte produktivitetskommisjonen. Men det stopper ikke der. Det er ikke bare ulønnsomt, det er også et gedigent tapssluk. Når kalkulatoren har sagt sitt taper Norge 40 milliarder kroner i året på å produsere norsk mat. Kaldt, grisgrendt, bakker og berg = dyrt. Og dyrt, det er sløseri. Løsningen er enkel: Bygg ned importvernet, fjern jordbruksavtalen, svekk jordvernet og endre målet om norsk matproduksjon. Eller som det også heter: Slutt å produsere mat i Norge.

2. Må du først ha mat, kjøp den på butikken

Ja, hvorfor skal vi egentlig produsere mat i Norge? Målet om høyest mulig selvforsyning av jordbruksvarer «gir lite mening», skriver kommisjonen. Kan vi ikke like godt erstatte «lite mening» med «ingen mening»? Maten som de produserer i andre land er jo like god. Billigere er den også. Kommisjonen mener også at målsettingen om å øke norsk matproduksjon i takt med folketallsveksten må revurderes. Ja hvorfor kan ikke alle like gjerne handle maten sin på Rema? Det er så smart at bare økonomer kunne ha funnet på det.

3. Gi bøndene en skikkelig jobb

Bønder og andre ansatte i matindustrien må over i mer produktive yrker. Det er ikke bærekraftig å satse på ulønnsomme næringer, sier Ivar Gaasland, kommisjonens mest brukte jordbruksekspert. Jordbruk bør heller erstattes av lønnsomme næringer i distriktene, som opplevelsesbaserte næringer, friluftsliv og turisme. Bøndene som i dag driver med ulønnsom matproduksjon bør heller kjøre turister rundt i snøskuter. Da snakker vi produktivitet. Kan vi ikke leve av å klippe håret til hverandre, så kan vi i alle fall leve av at bøndene underholder turister.

4. Sauer er ålreite dyr, men kun til pynt

Folketomme bygder og gjengrodd kulturlandskap. Hva skjer da med det postkortvakre Norge vi er så stolte av? Ingen grunn til bekymring. Økonomene har en plan for bygdene også. Turistene vil fortsatt at det skal være pent der. De vil kanskje også ta bilde av en sau en gang iblant. Derfor har økonomene regnet seg frem til at det er langt mer produktivt å fylle bygda med liksombønder. De skal utstyres med gressklippere og hekksaks, for å holde kulturlandskapet i hevd. Bøndene må gjerne ha en sau eller to, men de skal bare være til pynt. Istedenfor å produsere mat på bygdene skal bøndene nøye seg med å få det til å se ut som det produseres mat på bygdene. Da slipper vi også plagsom lukt av kuskit og fjøs.

5. Bli kvitt matjorda

Målet om å verne mest mulig matjord for fremtidige generasjoner er veldig uproduktivt, synes kommisjonen. Prisen på matjord er nemlig altfor høy. Det må lages «en realistisk avveining av kostnader og nytte» når matjord blir bygd ned, sier økonomene. Hva er vel verdien på noen dekar jord mot en motorvei eller et feiende flott kjøpesenter? Kommisjonen synes det er vanskelig å se for seg noen risiko for matmangel som kan «forsvare en løpende forsikringspremie på et slikt nivå». Og bygger vi først et kjøpesenter på matjorda, tenk på all maten vi da får kjøpt!

Slik vil altså økonomene ruste Norge for framtida. God tur. Det kan være lurt å ta med matpakke.

Les også: Slik kan det nye kommunekartet bli