Tirsdag kveld fremføres alle de seks kammerverkene fra det kommende albumet i Kammersalen i Olavskvartalet.

– Konserten vil ha det samme repertoaret som platen. Musikerne er godt i gang med forberedelsene, og å få spilt det for publikum er en del av dette, sier komponist og NTNU-professor Ståle Kleiberg.

Sin første plate med kammermusikk ga Kleiberg ut i 1997. Det nye albumet vil inneholde musikk der det eldste verket er skrevet for ti år siden, det ferskeste i fjor.

– Som alt jeg skriver er dette en type moderne klassisk musikk som er melodiøs, med innslag av gjenkjennbare harmonier. Jeg pleier å kalle det for en moderne tonalitet. Det blir forventet av komponister i dag at musikken som skrives skal være pling plong-basert. Dette er absolutt ikke det, sier han.

Grammy-grossister

Utgiver er det renommerte plateselskapet 2L med primus motor Morten Lindberg. Siden 2006 har plateselskapet hanket inn 20 Grammy-nominasjoner for sine produksjoner, 13 av disse i kategoriene «Best Engineered Album», «Best Surround Sound Album» og «Producer of the Year».

Grammy regnes ofte som musikkens svar på Oscar-utdelingen.

Kleiberg har tidligere utgitt to plater på 2L: en fiolin- og en kontrabasskonsert, «Treble and Bass» (2009), med Trondheim Symfoniorkester (TSO) og solistene Marianne Thorsen (fiolin) og Göran Sjölin (kontrabass), og TSOs innspilling av operaen «David and Bathsheba» (2012). Begge ble Grammy-nominert.

– 2L har markert seg voldsomt og er verdensledende innen dette feltet. De har veldig mye å vise til. «David and Bathsheba» ble nominert som «Best opera recording», en tung kategori med konkurranse fra Metropolitan og operaproduksjoner fra hele verden, sier Kleiberg.

Foretrekker naturlig klang

Platen skal spilles inn i Sofienberg kirke i Oslo de fire siste dagene av februar, og lanseres over hele verden til høsten.

– Plateselskapet foretrekker å bruke lokaler som har god akustikk i seg selv, heller enn et nøytralt studio der man legger på klang etterpå. De leter etter lokaler som har den rette klangen, og bruker den under innspillingen. De har gjort flere innspillinger der tidligere, og vet at det fungerer.

Musikerne som skal fremføre verkene er Marianne Thorsen (fiolin), Bård Monsen (fiolin), Ole Wuttudal (bratsj), Øyvind Gimse (cello) og Jørgen Larsen (klaver). Alle bosatt i Trondheim og ansatt ved NTNU. Det gjør den nye platen til en ren NTNU-utgivelse.

– Jeg synes det er hyggelig at det ble slik. Jeg har gått etter de aller beste her i byen, og det er et poeng for meg at dette er et trondheimsprodukt. Jeg har bodd i Trondheim siden 1986, og alle musikerne bor her. Vi må bruke de kreftene vi har, og det er ingen grunn til å skamme seg, ikke på noen som helst måte. Kvalitetsmessig er dette helt på topp, sier Kleiberg.

Messe til Olavsfestdagene

Komponistens hovedprosjekt det siste året har vært å ferdigstille bestillingsverket «Mass for modern man». Det er et verk bestilt fra München, men som skal urfremføres i Nidarosdomen under Olavsfestdagene i sommer. Han forteller at det er bredt anlagt, både bestnings- og omfangsmessig, med varighet på over en time.

– Jeg har ikke alt ferdig, men jeg ligger godt an. Alle utøvere kommer til å få notematerialet i god tid.

Spenningsforhold

– I verket bruker jeg de gamle messeleddene med liturgisk tekst på latin, og kontrasterer de med nyskrevne tekster på engelsk. På den måten oppstår det et spenningsforhold mellom de gamle og de nye tekstene, sier han.

Konserten «Kleiberg i kammerformat» finner sted i Kammersalen i Olavskvartalet tirsdag kveld klokken 19.30.